Sunday, May 31, 2009

:: Kenduri ::

Plan kak Ani pasal rombongan Cik Kiah tu berjaya direalisasikan... Tapi kali ni bukan takat rombongan cik kiah....rombongan pak mat pun ade skali....(hubby kak Ida ngan hubby kak Zana pun telah di"paksa" join oleh wife masing2...) Memandangkan Ann keje..aku anto Aisy kat mak dia suruh jagakan kejap....( tak kuasa aku nak bawak Aisy paneh2 )... So jam 1 ptg..kiteorg beramai2 berjalan kaki macam nak hantar pengantin ke rumah Encik Rosli kat simpang nuh...tade la jauh sangat...Sampai2 salam ngan mak pengantin..lepas tu mkn..tak ramai sangat lagi masa kiteorg datang...die pun bukannye jemput satu nusaputra pun..aku tu pun agaknye tereksiden kad tu masuk dlm mail box aku..(Tak bayek buruk sangka) Memandangkan dalam kad tulis kol 2 sanding..kiteorg lepak ah kejap...dah dok ramai2 tu baru la tau rupenye si pengantin tu mengajar anak2 Kak Ani and the geng mengaji kat situ...oooooo agaknye mak pengantin tu ingat si Aisy pun mengaji kat situ pasal tu dapat kad kekeke...Anyway, bab paling sengal ialah...aku tertinggal hp kat rumah so tak dapat la aku nak snap gambar kat majlis tu ye kengkawan...Nkorang pun bukannye tak bese majlis kawen2 ni kan...standard ah..ade karoke, band, ade khemah...catering...silat...pelamin bla bla... Kol 2.30 kiteorg pun balek..Sebenarnya bagus gaks pegi kenduri2 cam ni..ye la masa ni baru kenal2 ngan jiran2 yg jauh2 sikit...kene build a good relationship ngan jiran2 keliling....baru senang nak usha esok2 nak anto anak mengaji kat mana..tusyen kat mana bla bla..Tak payah la nko nak belagak2...pasal kalau belagak2 nanti orang menyampah...satu bende pun tak dapat...btol tak kawan2...???

Thursday, May 28, 2009

:: Petang yg berinformasi ::

5.15 : Bertolak dari ofis
- Ingat nak stay tp Aisy meraung2 dalam tpon bila dengar sore aku..kenala aku balek awai
- Dah la balik kena lalu jalan jauh ( jalan blakang dah tutup...)
5.45 : Sampai umah, tukar baju senaman ye kawan2...(ceh !! bleh caye ke hihihi)
- Plan asal nak p bagi ikan mkn kat jalan nak masuk depan nuh (ikan mkn roti xpired kan??)
- Sekali Ann bawak pusing2 dan kitaorg;
6.00 : Pegi tapau makan
- Sup, kerabu ayam nyum2...len ci kang ( dan sekarang pada jam 5 pagi aku sakit prot!!! arghhh- tibe2 aku bangun awal gile okeh...terus mandi pulak tu)
6.30 : Ann jumpe pulak kawan lama dia....menyembang pulak kat kedai... si Aisy ni dah meragam..maklumlah org tak sihat.......
6.45 : Sampai umah borak2 pulak ngan jiran tetangga iaitu kak Ani, Kak Ida (dah lepak depan umah aku haruslah join da gruppp- padahal nak siasat kak Ani bila nak bagi duit kutu aku- it's my turn this mth !!!)
- Ina ngan laki die main badminton, kak Ina main badminton ngan anak dia..Ann main bola ngan Aisy..
7.05 : Buat2 sibuk nak pegi amek surat
- Padahal aku nak masuk umah hihi
- Ingat nak basuh kete...tp tak larat pulak...
- Sempat gaks kak Ani buat plan nak p kenduri kat umah depan tu togeder geder ari Sabtu ni......kitep sama2 nak..pompuan2 je...ok kite kumpul kol 1.30 yer..bleh tengok pengantin datang ..erk...?? (So nantikan rombongan Mak Kiah di pawagam berhampiran anda......
(pssstt... Cuti Sekolah- Sunyi la bila budak2 tak de main kat sebelah umah aku ni nanti..)
* Cerita ini telah di olah semula pada jam 5.15 pagi, Jumaat, 29 Mei 2009 ( Aku pun mengantuk smula dah ni..)

:: Papa's turn- Take Care of my son ::

Hish...tiba2 teringat tag line Izani time nak p holidey... "Take Care of my FORT..." Apa barang...bagi la take care BMW ke...FORD ke..MERCE ke...atau kureng2...pun PEUGOT ENCIK IZANI yang warne merah tu hohoho!!! (Iklan ini adalah iklan yang tiada keuntungan kepada blog aku - Harap maklum)

Anyway...result masa kat klinik tadi amat membimbangkan aku..Aisy demam sampai 39 darjah celcius...that's serious.......aku tak expect Aisy demam tinggi macam tu... pasalnye..die bleh pulak lagi dok tego ikan2 yg ade dlm klinik tu...leh lagi borak ntah hapa2 ngan papa dia...(Ann masok lambat hari ni) pasal nak anto aku ngan Aisy p klinik (aku pun 80% sihat je)...Mula2 memang nak wat cam parent yg tak reti bahase still dok anto anak die ke nusery walaupun anak die demam tak hengat...(amek cuti la woii jage anak...) TETAPI..aku tak sampai hati nak biarkan anak aku terbaring je kat skola...baik la aku jage...Aisy as usual..kalau ngan aku mula la manje terlebih2..aku tanya nak mkn apa..die ckp.."sop"..ok la..aku buatlah sup...LUCKY ade ayam sikit lagi dalam peti.. pehtu wat bubur... nkorang jgn tatau..kalah kedai TOMYAM putra perdana ni tau or sekureng2 nye kalah masakan Abg Man Cafe bawah tu...erk...kekekekek (sila bace statement aku tu yer..aku buat comparison dengan kedai TOMYAM bukan kedai SOP...) Dah siap masak sume..aku pun PAKSA Aisy tdow...(pasal tadi doktor dah masukkan ubat kat Aisy)...so im hoping yg die ngantuk la kan...tapi..HARHAM..tade nye die nak ngantuks..tetibe je demam die baik kejap...aaa mula la prangai tak dok diam tu datang smula...Aku pun dok tengok je jam..(cepatla kol 2.30..nak bagi ubat mkn pulak...ikut aturan doktor hoke!!) Lepas je bagi ubat..Aisy pun mula la lalok2...(ade ubat batuk, ubat selsema ngan antibiotik). Die tdow je...aku apa lagi...mop living ngan dining..ngan dapo..dah siap2 sume...aku pun tunggu je la kepulangan kekanda ngan kebangungan si Aisy dari tdurnya...Hai demam die cam tu la..ON and OFF... Kejap baik..kejap panaaaaaaaaaaaassss...kejap baikkkkkkkkk kejap panas... Teringat Doktor tadi ckp..biasa lah..budak budakkkkkkk (seram aku tengok janggut panjang doktor tu...teringat cikgu Azizin...) EDA in case nko bace blog aku ni..nko ingat lagi tak janggut panjang die tu...Kiteorg panggil apa tau..Grup AL-ARQAM....Kecik lagi masa tu....mana la tau...hahaha)
* Kesian Putra Kecik aku...uhuk uhuk...

Tuesday, May 26, 2009

:: Poor Little Aisy ::

Balik dari skolah Aisy cakap..ibu Aisy damam... siap tanye aku pulak lagi...Ibu damam?? Ibu damam tak?? Aku jawap...tak..ibu dah baik..ibu dah sihat...die cakap lagi.. "Aisy Damam.."(aku rasa dahi die tade la panas...) Skali lepas maghrib tadi aku rasa badan Aisy dah mula panas..tp as usual la mamat tu..demam2 pun mcm tak demam...aktif tak hengat!! So mlm ni bagi dia mkn ubat..ngan tampal cool fever kat dahi...Harap2 esok baik la dia...oo patut la Ari ni Aisy dah 2 tahun sebulan 4 hari...:D

Sian Aisy...cepat sihat k cayang ;)

:: Ibu..Damam?? ::

Semalam ..aku half day..balek je dari skola..Aisy cari aku kat bilik..lepas tu die tanye...ibu...ibu damam?? aku pun jawap la...ya ibu demam..dia pun pegi amik Air mineral..hulur kat aku..ibu nak minum?? ibu minum yeah?? .. aku pun minum...die pun tutup botol tu pehtu simpan ... Aku ckp..Aisy..picit kaki ibu...die pun picit la...lepas tu mlm p klinik...die ckp..ibu damam?? ya aku kata nak pegi klinik la ni ambik ubat sebab ibu demam....die pun ckp..nanti mkn ubat yeah?? aku pun angguk je la...bukan main caring lagi si kecik ni....Pagi ni pulak..since aku MC...papa die terpaksa hantar p skolah..Bila aku kejut kol 7..Aisy..bangun p skola...naik motor..spontan je die jawap dengan mata tertutup..."TANAK!! UJAN"... (alasan papa dia time wiken bila Aisy ajak papa naik motor) lepas tu papa die dtg..ckp Aisy jom naik motor..terus je bangun..salam aku terus ckp babai ibu.....hai sabo je lar anak aku sorang ni....

:: Susan Boyle ::

Penah dengar nama Susan Boyle? Aku pun tak pernah sehinggalah hari ni aku tengok Gala TV. Susan Boyle mendapat hits tertinggi di You Tube dan dapat masuk final Britain's Got Talent. Aku tak penah layan pun Britain's got talent ni..tp tadi setelah aku tengok semua video2 die kat You Tube, aku dapat rasakan something incredible about her... Umur Susan dah 47 tahun...Not that pretty i can say...tp semangat beliau nak jadi penyanyi membuatkan aku rasa terharu..rasa nak menangis pun ade...Mule2 die naik pentas masa Simon Cowell interview die..semua org buat muka seolah2 Susan ni mesti kejap lagi dapat Tripple X (Means vote out la). Tapi bila die menyanyi je...semua org bangun sambil tepuk tangan...Aku maleh nak cakap banyak..nkorang tengok la sendiri..http://www.youtube.com/watch?v=9lp0IWv8QZY..lepas dah tengok ni sila tengok pulak http://www.youtube.com/watch?v=DLKSuhhJz9Q (lagu kegemaran aku ni-Memory)
Susan Boyle

:: Selamat Hari Lahir Mama ::

Semalam 25 Mei. Hari Lahir Mama yang ke 54. Si Aisy sibuk nyanyikan lagu birthday utk nenek die.. Asal sebut nenek je...Appy birthday nenekkkkkkk....appy birthday nenekkk....Apapun didoakan semoga mama sihat sejahtera hendaknya..dikurniakan rezeki yang banyak dan dipanjangkan umur...
Mama...i love you....

:: Seplo hengget ::

Malam Ahad..aku ajak ann p cari barang2 nak masak esoknyer....Saja la..kan lagi best mkn kat rumah .. hihi (baru sedor) .. So aku pun bli la 2 keping ikan tenggiri ni..nak masak kicap ni la...Masa amek tu aku tade la pulak nak tengok reger die...time bayo...aku tengok minah tu scan..10 hengget for 2 pieces.. Mak oiii..mahai jugak rupenye ikan ni... Tapi nasib baik la sedap...si Ann dok ckp..sedap la ikan ni...aku ckp..hellow...bukan ikan yg sedap..tp care masakannye yg membuatkan ikan tu sedap hihihi..(tanak kalahhhh) .. Anyway.. ok la...10 henget dapat mkn 2 kali...kalau p kedai sah2 skali makan berbelas hengget...so wiken yg ceria dan menjimatkan selain dapat merapatkan kekeluargaan.. (apa aku merapek ni??)
Inilah rupe ikan tenggiri masak kicap aku...nkorang nak resipi?? senang je
Bahan2:
Ikan tenggiri (berapa keping yg nkorang suke ah)
Bawang merah, putih, halia (sile blender ye)
cili giling/cili boh (bukan teh boh ek)
Cili merah
Bawang besar (potong bulat2)
Asam jawe dan serbuk perasa
kicap
Cara2:
Sila goreng ikan tu dulu. Lepas tu tumis bahan2 blender tu tadi, masukkan cili, then masukkan asam jawe..lepas tu masukkan air sikit (kalau nak kuah ler), pehtu pulak masukkan la segala benda yg blom masuk tu..(kicap, perasa) last skali masukkan bawang n lade..(utk hiasan). dah pun siap dan bleh mkn sampai kenyang..burppp..
.
Petang tu pulak...kiteorg p lawat kak Bib..kesian die..miscarriage tp still bleeding sampai skang. Dah 3 kali buat dnc....Doc scan kat dalam dah ok..tp bleeding lagi..erm...aku pun tatau nak tolong cenggana dah..aku ckp last resort recommend die p jumpa Dr Khamsiah-Hospital Pakar An Nur. Mana la tau doc tu penah berhadapan dengan kes macam ni. Sian aku tengok. Kak bib kate die ade gaks berubat kampung..tp as usual tau la kan tak lain tak bukan...katenye ade benda dok dlm tu lah..kaco la...naik bulu roma lah...(kesian kat bib..) Apa pun di doakan moga kak bib cepat semboh la yer...(aku nak tempah baju raya ni kak bib oiii hehehe)

:: Aisy dan Kaki itiknyer ::

Kejadian dirakam pada hari Sabtu. Aku cakap kat Aisy..kalau nak pegi jalan sila tdow dulu. Nanti dalam kete baru sebuk nak tdow..So lepas makan mandi apa sume...dah pakai baju comei2 sume..bawak dia naik bilik. On kan aircon kuat2...dan2 tu la die p cari aku punye stokin cameron ni (masa ktaorg p cameron aritu aku terpaksa bli stokin ni ngan sarung tangan coz aku tatahan sejok). Stokin ni die pakai sendiri..tu yg huru hare je !! heheh
Whatever it is...tetap cute di kaki Aisy...:D

Monday, May 25, 2009

:: Demam Selsema ::

Aku tau nkorang mesti tengah bersukaria skang ni kan..ye la lunch time...mesti ade je idea nak ke situ la..ke sini la... Aku?? sian kat aku..dok sengsorang kat umah ni..demam selsema...sob..sob...(bernafas pun ikut mulut je hiks..) Aku memang..kalau kene selsema je...memang la agak susah sikit nak baik...(padan muke aku..sapa soh p masuk stor yg dah stahun tak service??) Ok la salah aku sendiri...Aku tau kalau pakai ubat mesti susah sikit nak baik cepat..so apa aku buat skang ni..aku tengah meng"saiko" kan otak dan pemikiran aku ni" dan kata pada diri aku "Aku nak sihat aku nak sihat!!!"...hasilnye aku bleh ah dok kat depan pc ni..(walaupun tadi aku mkn ubat dan dah rasa lalok je ni)...sungguhpun demikian..... AKU TETAP JUGAK MENGANTUKSSSSSSSSSSS.....Gudnite kawan2....

Thursday, May 21, 2009

:: Aisy ni macam macam ::

Situasi 1 : FLASHCARD
Semalam before Aisy tdo..aku saja la bukak flashcard yg aku belikan utk Aisy kat IOI aritu. This time aku beli tajuk "Keperluan Harian". Aku pun tunjuk satu2 kat Aisy..Fine aku rasa kalau over ten tu..die jawap 5-6 la yg die tau..yg ari2 die buat die tau la..cth mcm sudu garpu beg cawan mug etc......selebihnyer...
Aku : Aisy ni apa (gambar tuala)
Aisy : ermmmmmmmmmmmm (pjg giler erm die) taweerrrrr Aisy..(puas aku pk apa sebenonye die nak ckp...lama2 tu....baru pasan die ckp TOWELLLL rupenyer ... hambek!)
Situasi 2 : ANIMAL PLANET
Kejadian before Aisy tdow jugak..Memandangkan ari kames tade cerita best..maka aku pun as usual gatal tangan dok tuka2 channel...ade la ceta pasal singa, cheetah etc.. Aisy excited la...lama2 tu ble dgr bunyik cheetah die jadi takut... Siap sound aku;
Aisy : Ibu tutup tv ibu....Aisy takutlah ibu..(sambil tekup muka dengan tuala)
Situasi 3 : ATEROMEN
Aku la gatal tangan lagi bleh terbukak pulak channel CERIA. Ade pulak ceta Ultraman Gaia. Adeh...Aisy yg dah nak tdo sgt2 dah ni leh segar balek..
Aisy : Ibu...ateromen (sambil buat gaya tangan ultraman)
Aku : Ok..whatever Aisy..(terpaksa la aku layan ultraman dia sampai aku dah naik mengantuk..)

Wednesday, May 20, 2009

:: Kapal Tebang ::

Papa Aisy : Aisy..aisy dah naik kapal terbang??
Aisy : dah...
Papa Aisy : Aisy naik dengan siapa?
Aisy : Dengan nenek...
Papa Aisy : lagi??
Aisy : dengan Aki..
Pandainyer..... Lepas tu die mengamuk...Ibu...nak naik kapal terbang lagi!!!...tu la sapa suruh tanyeerrrr...:D

Tuesday, May 19, 2009

:: What a tiring day ::

Smalam aku balek awai...kol 5.05 minit dah chaw dr tempat duduk aku..Tak kuasa aku nak tunggu tuan haji kedaung tu ...kang tak pasai panggil aku..then kena amend lagi memo yang dah 3 juta kali aku betulkan...kalau amend for good tak pe la..ni aku tengok semakin banyak yg kene amend makin haru biru...Whatever..untuk melapangkan fikiran aku .. sampai je kat rumah, p kedai dulu cari udang..cari ayam... ntah ngapa aku smangat gile nak masak smalam...owh ya..mungkin juga sebab Azizan(kawan Ann) bersusah payah buatkan perencah char koy tiaw... ...memandangkan mee utk mkn ngan tomyam aritu ade lebey lagi...maka aku plan nak buat udang butter (again??) ngan mee utk balas pulut kuning yang kak ani bagi smalam..Tengah2 aku masak..kak ani muncul ikut pintu dapo....
kak ani: hai....wat apa tu??
aku : tade apa...masak je...(sambil tersengih)
kak ani : rajinnyer...
aku : aaa saja...nak balas pulut smalam tu
kak ani : alaaaa tak payah ... susah2 je....masak apa tu?? (tapi tanye) hahah
aku: ala wat udang butter sikit...ngan mee je...
kak ani : ooooooooooo (sambil belek2 serai ngan daun kunyit aku kat blakang tu)
kak ani: me...ari tu kak ani ade amek daun kunyit .... masa tu mimie tade..
aku : tak kisah la kak ani...ambik je...me bukannye pakai sangat pun (masak pun ikut mood)
kak ani : ok la..balek dulu yer.. nak siram pokok pulak..
aku : ok...(lega... cepatla sikit keje memasak aku siap hihi)
Kerja masak2 aku siap ngam2 maghrib...oops..aku dah masak kak ani punye udang awal2 lepas tu terus pegi hantar..(ikut pintu blakang je)...anak dia siap melompat2 (yeay yeay mkn udang lagi !! yeay yeay...!! amboi sonok sangat..(cenggitu ke kalau anak ramai ek??)
Yang ni utk putera 2 orang kat rumah ni.... Mee char korrr aka Mee Mimie .. kemain ek lada.....yg penting putera 2 org tu lepas mkn ni..tdow mlm dengan begitu lena sekali kerana kekenyangan melampau hehehe

:: Suka sangatt ::

video

Aisy sangat gumbira mendapat adiah kereta baru utk belated birthday nye from Aunty Zura.....Tenkiu Aunty Zura.. :D

Monday, May 18, 2009

:: Menu of the day ::

Hari ni hari paling rajin bagi aku...basuh kain..mengemop..masak...mengemas..etc...sampai mkn pun tak ingat...Menu aku hari ni..tomyam campo ngan udang goreng butter je...(first time buat..) ok la..btw...aku bukannye suke udang sgt...so basically aku masak utk Ann semata la...tomyam aku mkn ngan mee je...(pasal maleh nak masak nasik). Skali Ann sms ckp die lapa n nak mkn nasik instead of mee...so..aku masak jugak la nasik sikit utk dia..Sila tatapi gambar udang aku ngan tomyam yg dah sparuh aku makan ni yer... Siap ade butter crumbs tu...fuyyo... Dah sparuh makan baru teringat nak amek gambar..:D
*Malam ni aku masak daging masak kicap sebab nak bawak p ofis esok..ade makan2...just wish ade org bawak roti maka bleh ah mkn ngan daging tu..or else mkn je la ngan nasik lemak yer kawan2...

Sunday, May 17, 2009

:: IOI The newly extended ::

So we went to IOI on Saturday....Sebab?? nak cari adiah for newborn baby kawan Ann ... Mula2 p renew J-card (dah xpired lama dah)..Aku bratur la..coz depan aku ade 2 org je pun...nkorang tau tak brapa lama aku jadi makcik pacak kat situ?? almost an hour(1/2 jam) aku kene bediri tunggu auntie tu..mak oi..dah la register utk die..pehtu register pulak utk anak branak dia...yg minah kaunter tu pulak boleh die tekan2 kibod masa auntie tu tengah tulis borang...(konon2 sibuk la tu??) patutnye attend la org yg blakang tu pulak (renew rasa aku tayah key in balek pun kan)..mmg tahap super bangang la...(aku mmg marah giler) actually mamat depan aku pun ala2 dah boring tahap gaban...kalau die blah mau aku tunggu lagi..tp sebab awek die dah gosok2 lengan die soh sabo...maka dia tunggu la kot..aku?? blah je...last2 aku ckp kat mamat kaunter credit card sebelah ..(Mana complaint form??) Kenapa kak long?? Ye la..service tahap hampeh!!(sambil menunjukkan ke arah lorong renew j-card... (slumber je aku sound...) kene tunggu sampai stengah jam nak renew j -card apa hal ?? k k ...akak leh buat komplen kat bawah ye...(aku saja gempak pasal aku dah paneh dah time tu...)...tp bli jugak la adiah untuk anak kawan Ann..owh yer..before kiteorg p JUSCO..kiteorg p ioi yg baru extend tu...ok la..kedai tak banyak bukak lagi pun..ade la 3-4 kedai je..tp ok la..
After beli buku ..kiteorg p A&W..Masa ni si Aisy tengah intai maskot A&W coz dia takut mende alah tu sapa dia.....
Good boy!! mkn sambil membaca..dalam banyak2 buku die suke buku ni pasal apa tau...pasal ade bunyi "bajak"!!!
Takut tp salam...apa2 je la ...
Hihihi tengok tu die takut!!
Porridge for Aisy...
Waffle and Onion ring for ibu and papa....
Masih lagi mengintai maskot...takut...tp nak tengok???

:: A gift ::

Malam sabtu ari tu aku p kedai uncle tak pakai kasut. Hai..penuh bebudak sekolah rendah tengah pilih adiah utk cikgu masing2...kire kedai uncle ni last resort..apa yg ade..gerabbbb (grab) je...
Ni lah barang2 yg aku bli utk projek adiah untuk cikgu Aisy...(boleh die sound aku.. ibu..teachers lah...) aaa ye la ye la...omputih la sangat.....
Aku blasah je..kene buat utk 5 org cikgu kat skolah Aisy... (dah ngantuks time ni)Hasilnyer..i know it does'nt match at all...but who cares!!!

Saturday, May 16, 2009

:: Type laju ::

aku jumpa bende alah ni dalam site Shima.... aku pun saja la nak try.... nkorang try ah pulak

Yang ni type malay punya...

Ni pulak untuk english version...woho...masih agak slow...

Friday, May 15, 2009

:: Apa kebende TAG ni ntah?? ::

Ok lah untuk tidak menghampakan Ana & Ani (mcm upin ipin pulak), aku jawap la soklan2 nkorang yer;

1) BILA KALI TERAKHIR CUCI TOILET ?
Aku pun dah lupe.... tapi salunye aku cuci time wiken..Kalau blek air aku (master bedroom) rajin la jugak aku cuci..blek air bawah definetely time aku mengemop sebab sat g abuk2 tu lekat kat lantai..aku tak suke..Blek air tengah..ha nkorang p tanye Ann la yer...( Aku tengok blek air tu dah macam lebri pun ade.. penuh ngan buku2 kereta..) time bile bace ntah?? orang mandi nak dengar muzik2 ala2 SPA gituh..die mandi bace buku?? ntah paper....Skang ni hambek..si Aisy pun dah nak mandi ngan papa pasal sat g lepas mandi die leh mengamuk nak buku keteeeeee buku keteeeee...

2) PENCUCI APA YG DIGUNAKAN?
Harpic + Ajac ungu ( Bilik air bawah) , Harpic + Dettol ( Blek air aku), Harpic + tatau laki aku pakai apa..Ajac warne kuning kot?? ( Bilik air dia).

3) DALAM 1 MINGGU, BERAPA KALI MOP LANTAI?
Frankly speaking, last 2 mths adalah hari2 yang aku sangatlah rajin mengemop.(Hellew..mop Cosway hoke!!) mau tak rajin.. but lately..mcm maleh je dah.. tengok ah wiken kang?? Biasanya time dinner Aisy akan makan bersepah2 kat lantai .. so aku lap pakai kain Cosway je (Promote lagi)

4) APA TUGAS TERAKHIR ANDA SEBELUM MENJELANG MALAM?
Mandi ngan Aisy...tak pun aku p sapa jiran2 aku yg suri-suri rumah tu sume...mau tak.. dah tentu la aku balek pass away depan diorg yg tengah mensyuarat di tepi jalan...

5) APA MENU HIDANGAN MAKAN MALAM PALING SIMPLE?
Ni apa maksud dia ni?? yg aku masak ke? Aku kalau masak tak penahnye simple.. sume complicated ..Hidangan paling simple bagi aku ialah yang pegi kedai, tapau, makan, buang, basuh pinggan...ok lah kalau aku masak..makan malam..ikut la..ayam masak kicap ke, sambal ke, tom yam ke, singgang ke(nyum nyum), kari ke..asam pedas ke...(sila ambek perhatian...listing menu aku adalah termasuk yg aku masak tahun-tahun yg lepas yer)

6) MINUMAN SELALU DIBUAT WAKTU PAGI
Pagi?? aku minum air suam je..(cewahhhhh) Tak kuasa!!...teh o limau suam cafe Abg Man ahhhh

7) SEBELUM TIDO APA YG AKAN DILAKUKAN?
Kenapa aku rasa cam dah jawap soklan ni? oo nombo 4 tu lain ek..... ...Biasanye last skali aku buat..Apa lagi?? update blog ah untuk korang bace di pagi hari.. Tak pun aku godek2 coding blog orang hahahaha (gelak jahat)

8) HARUS JAWAB TAG
Sapa-sapa yg nak jawap la ek...Sila Sila...

:: Selamat Hari Guru ::

Pagi smalam masa hantar Aisy cikgu dia ckp..Kak esok ade buat sambutan Hari Guru... nanti bawak la baju lawa ngan apa2 la..food ke.. owh crap!! mcm mana aku bleh lupe!! Dengan segerenya aku call si Ixa tokei mafin .. :D Memandangkan dah last minute aku maleh nak demand2 sgt.. Maka di pagi hari Jumaat yang mulia ni.. aku datang je keje dah ade mafin kat atas meja..Baguih service noo..keep it up Ixa ;).. Dear ... akak rasa kan mcm beso beno pulak letak 5 ketui mafin kat dlm bekas tu..nvm i will modified that nanti...put in just a small plastik org kawen tu je...:D Thanks so much okei .. Aisy pulak..pagi2 lagi dah bangun..nak susu la....dan dan la time tu eyak .. padahal dia takut papa dia tak ajak dia naik motor.. Bengkek je Ann .. ye la anto Aisy lambat la sikit dia sampai tpt keje kekeke..:D Aku pulak yg awal hari ni..Macih Cayang..hihi Owh ya..walaupun aku tau apa hal pulak cikgu2 aku nak layan blog aku ni...tapi still nak wish "Selamat Hari Guru" to Cikgu Mohd Nor Othman, Cikgu Kartini, Cikgu Azizin (erkkk skandal sek. rendah haha), Cikgu Omar, Ustazah Faridah, Cikgu Wan (walaupun dulu aku menyampah kat cikgu ni hehe) dan cikgu2 di seluruh dunia...I love yo'alls..

Thursday, May 14, 2009

:: Happy news for Happy Day ::

Hari ni banyak sangat berita gembira yang aku dengar... best2...ade yg dah bertunang, ade yg nak kawen...(kad banyak giler...lom campo mail lagi), ade yg nak p holidei .. macam macam...Oops..hari ni aku ade English Test.. (Tak dapat p external trening, silalah pegi trening dalam ofis je la yer...sian akuh.. ) hehe

:: Rabu yg best!! ::

Ok..aku balek awal smalam...so what?? aku suke!! dengan cuaca mendung je...best best.. aku p amek Aisy trus kat skolah..aku plan nak basuh kete masa on the way balek sebenonye...ok la tu bleh la kire senaman la jugak....sampai je umah terus tuka baju...si Aisy dengar je aku nak basuh kete..mula la dia tak leh dok diam..die p cari span basuh kete.. nak basuh sama la konon2....owh ya.. kire ptg smalam acara basuh kete sesama jiran di rumah masing2...kelaka pulak.....kak ida dengan lagu siti nurhaliza skuat2 alam..(aku not die hard fan of siti anymore..) tapi layan je la..Budak2 punye acara...mandi pool kat umah Kak Ida..nasib baik Aisy tak mengamuk nak join sama...(die tengah syok tolong aku basuh kete time tu)..Masa aku tengah basuh kete...si Ina datang dengan beg Victoria Secret dia tu.. " Mi.. ni ha...yg nko kirim ari tu...laki aku baru balek LA..nko tau la gawat2 ni kan...ni je la yg ade.."...
Mimot dah masuk kandang... Giliran Anot pulak bawak aku p keje..:D
Aku amek perfume ni.. Kawan2..aku wangi tak ari ni?? kekeke
Ade 4.. mcm2 bau..aku amek "Romantic Wish"
Wangi satu umah...

:: Best Choc Ever ::

Sapa2 nak p Geneva aku nak kirim Choc ni!! Sedap gilerrrr... Bak kata Reen " Melt in your mouth not in your hands " mula2 maleh nak pecaya... tp mmg btol!!!!!! Berita yang baru aku terima..William nak p Geneva.. die cakap kalau jumpa dia bli...yeay!!
Wanted!!
Nyum Nyum

Wednesday, May 13, 2009

:: Aramaite ::

Aku rasa si Aisy ni kenan Sabah dia lom abeh lagi.....tengok la..mkn pun nak pakai mende ni.. nasib baik tak mintak pakai baju kadazan dusun ke apa ke...jangan buat pasai Aisy..duit tak ckp lagi nk pegi Sabah semula ni..hhihihi
hmpp...
Mulut peno

Tuesday, May 12, 2009

:: OMG Somebody's duplicating my life!! ::

Penah tak nko rasa ade org duplicate life nko?? ... Erm dalam bahasa jahat mulut " Apa nko buat orang tu pun nak buat ??" cam ambik kesempatan di atas usaha orang lain.. Eii aku cukup la alergik dengan orang mcm ni.. Tapi biar lah.. aku tak kaco idup dia..dan aku harap dia pun tak kaco idup aku....Yang pasti dia slalu buat spoil pagi aku ...

Monday, May 11, 2009

:: Seeeeee i told u oledi ::

Aku penah cakap.."Orang Baik akan Menang".. There..it happen today.. Aku bukan menentang..tapi bagi aku simple.. Yang salah tetap salah..yang betul akan dizahirkan kebenarannya. Lately aku suke politics..Pendapat aku?? Senang jer..Banyak sangat nko bercakap..orang dah tatau apa yang nko cakap..Orang meluat dengan apa yang nko cakap..Orang menyampah dengan cakap2 nko tak masuk akal . Kesimpulannya..bila seseorang itu mempunyai hak ke atas hak tersebut maka dia tetap berhak sehinggalah Yang Maha Esa akan menarik balik hak itu. Psst..Congrats Datuk Seri Nizar..

Sunday, May 10, 2009

:: Ahad- My Family day ::

  • Aisy dah macam upin ipin dah aku tengok..Abeh mau tak nye..ckp ngan aku je..ibu....btol btol btol..haaaaaaaaa ...(nkorang p you tube tengok intro upin tu nkorang tau cenggana bunyik ni..)
  • Hari2 nyanyi...selamat hari jadi....(version radio habis bateri) ntah mana dia blajar .. (notti sungguh) . Sampai call aki ngan nenek dia pun nyanyi selamat hari jadi..Encik Aisy tau la awak tu baru masuk 2 tahun hehe...
  • Malam Ahad aritu bawak Aisy p Dataran Putrajaya. Sungguh ramai orang..Saja nak lepaskan dia berlari2 kat dataran yang luas tu..It so happen yg malam tu diorg bukak air pancut kat tengah2 dataran....maka sonok sangat la si Aisy tengok air tu turun naik ..tinggi rendah..beso kecik... Aku?? layan je laaahhh. Lepas tengok tu nak masuk mesjid plaks..Dah masuk mesjid tanak balek pulak...Bawak la si kecik ni masuk jenjalan dalam mesjid .... Last2 dah puas hati dia tu kiteorg balek..
  • Balek singgah umah Kak Ani..Sebab die call suruh amek makanan. Die ckp die anto kat umah aku tp aku tade..aku pulak boleh lupe ade Yassin kat umah dia petang Sabtu..ingatkan petang Ahad.. Yang die pun bukannye nak remind aku.. takpe la kak Ani.... next time buat kat umah saya pulak...Tercongok tengok air pancut.. ntah apa yg best tah?? tapi aku pun mcm jakun gaks ngan Aisy..siap wooooooo wooooo woooooo ( tetibe rasa cam ntah paper) Air pancut berirama .. aku rasa irama asli kot..
    Dari jauh... Lagi jauh....

Saturday, May 9, 2009

:: Cerita Pasal Durian ::

Semalam bli durian kat pasar malam..Tiba2 tringin nak mkn durian pulak..(sekius me..bukan mengidam ek) Sebab Ann die kurang mkn durian tu yg aku tetibe je jadi kurang mkn durian gaks..padahal sebelum ni hantu durian...kalau nkorang tinggal aku kat kebun durian sengsorang pun aku leh idup lagi .. (melainkan aku kene empap durian lah)... Ok ceta balik pasal durian ni..Disebabkan Ann tak brapa makan durian..aku pun bli yg pack je..4 seplo..(bleh makan setiap ari sampai 3 ari). Tapi pada suatu pagi yang hening..Sementara Ann ngan Aisy p bli sarapan.aku pun lepak2 dok depan pc ..(haip...dah mandi la masa nih!!)Tiba-tiba aku dengar bunyik kat tingkat bawah....tengok2 ade kelibat org mkn durian aku..Satu beso...satu kecik..Yang kecik siap mintak tambah tu..Papa..nak lagi papa... Mak oiii..hampir 2 pack durian aku telah memasuki perut Aisy dan papanya..arghhh.. tape2 lagi 2 pack tu aku punya...oops spiking of durian...ari ni Ann suruh buat bubur kacang letak durian...hoke hoke..karang aku buat lah...

Friday, May 8, 2009

:: Buat Mama, Mok, Mak ::

Ada 3 perempuan yang paling penting dalam hidup aku..Aku ade Mok...Orang yang melahirkan aku ke dunia ni, Aku ade Mama..Orang yang membesarkan aku dari kecik sampai la ke beso panjang ni, Aku ade Mak..Orang yang berkongsi kasih sayang anak nye dengan aku.
Semua spesel dalam idup aku walaupun kadang kala aku rasa cam susahnya aku nak tunjukkan kasih sayang aku yg sangat banyak ni...Bila aku sendiri dah bergelar ibu..baru aku faham perasaan seorang Mama..seorang Mok..Seorang Mak... Memang tough untuk bergelar seorang ibu kan..You dont even care about yourself but your son..your daughter..Aku ni baru sorang anak pun dah huru hara..Sekarang baru aku faham kenapa mama salu marah aku masa kecik..(Orang yang membesarkan aku) Pasal die sayang sangat kat aku .. pasal die nak aku jadi orang..tp aku degil..panjat pago (nasib baik nakal2 boleh kontrol)..walaupun aku berjaya gaks masuk U..tp kalau sebenarnya kalau aku belajar kuat sikit lagi..dah sah2 aku jadi doktor pakar dah skang ni .. tak pun bisnesswoman tahap donald trump .. tak pun jadi cam Tan Sri Rozali... idola aku tu (dulu lah), skang dah tukar..idola baru aku..Datuk Syed Zainal..(mentang2 laki keje Proton).. Bila aku dah tua sikit ni..aku baru rasakan yang kasih sayang aku pada Mama sangatlah mendalam..sampai aku rasa aku penah terpikir nak berenti keje..balek kampung..dok ngan Mama ngan Aboh je..Maklumlah sapa je yang diorang ade kan..Aku pacar yang hina ni je lah.. Tapi jauh di sudut hati Mama..aku tau.. die nak aku berjaya dengan kehidupan aku sendiri... Insyaallah berkat doa dari semua ..semoga lah aku berjaya mengharungi alam rumahtangga dan berjaya menjadi seorang IBU yang baik kepada anak2 nya ..Insyallah...AMIN...Ucapan buat Puan Mik Jah Othman- I love u so much..dan nak ucapkan in advance kepada beliau..Selamat Menyambut Hari Lahir pada 25.5 ini .. Semoga Allah memanjangkan usia..mengurniakan kesihatan yang baik ..dan kehidupan yang bahagia selama-lamanya..Buat Puan Natrah Md Nor- Terima Kasih kerana telah melahirkan saya dan menjadikan saya insan yang lebih kuat semangat...Buat Puan Jariah Ali- Moga Allah Taala menguatkan semangatmu dalam mengharungi kehidupan ini......Mak telah memberikan saya inspirasi yang sangat hebat dalam menghadapi cabaran dan dugaan berumahtangga...Kepada diri aku sendiri selaku seorang ibu..Aku harap aku akan jadi seorang ibu yang lebih penyabar, coz i know..we are so special.. chosen to become..a MOTHER...Untuk semua mak2, ibu2 aku tujukan lagu ni khas utk semua.."A Song for Mama"
You taught me everything And everything you�ve given meI always keep it insideYou�re the driving force in my life, yeahThere isn�t anythingOr anyone I can beAnd it just wouldn�t feel rightIf I didn�t have you by my sideYou were there for me to love and care for meWhen skies were greyWhenever I was downYou were always there to comfort meAnd no one else can be what you have been to meYou�ll always be you always will be the girlIn my life for all timesChorus:Mama, mama you know I love youOh you know I love youMama, mama you�re the queen of my heartYour love is likeTears from the starsMama, I just want you to knowLovin� you is like food to my soul You�re always down for meHave always been around for me even when I was badYou showed me right from my wrongYes you didAnd you took up for meWhen everyone was downin� meYou always did understandYou gave me strength to go onThere was so many timesLooking back when I was so afraidAnd then you come to meAnd say to me I can face anythingAnd no one else can doWhat you have done for meYou�ll always beYou will always be the girl in my life
"Selamat Hari Ibu.."

:: Macam lembu kuar kandang ::

Dah almost a week aku tak leh lalu jln blakang tu... pasal diorg tengah tar ... Agak sengsara jugak lar dari segi masa, tenaga, kos etc.. (Maklumlah dah biasa lalu ikut dekat) .. Pandai....durang (aku ckp bahasa brunei ni) letak pagar melintang supaya nko paham2 sendiri la yg nko tak leh lalu..tapi ade gaks degil...lalu gak..ingat kete die tu transfomer ke apa?? Tak pun kete diorg halimunan..tembus kayu kot?? Aku.. ala2 ayu lagi sedar diri. kalau tak bukak pagar tak lalu la...tp kalau bukak...mcm org gile baru lepas kuar wad gile..lalu tak hengat...kete kotor pun kotor la...aku ade PU CBC..tp kalau nak kene travel p ofis sampai stengah jam..mintak hampun lar.... Tapi pagi ni.. on the way antar Aisy kat skolah..tengok2 pagar tu bukak!! aku rasa cam nak melompat je dlm kete...cepat2 aku letak Aisy kat skolah....terus lalu jln blakang tu..Jam kete aku dah pukul 8.05 (bukan waktu sebenar)..waktu sebenar = 7.55. Aku kena sampai before kol 8 nih..Ala2 Michael Schumaker.....then..Bammm!! kol 8.05 aku dah sampai ofis...kewl!!! Aku tobat tanak buat dah aksi2 cam ni...So kepada budak yg nama Aisy..sila bangun cepat supaya ibu kamu ni dapat p keje cepat sikit..(nak salahkan Aisy jugak tuh...tak faham akuh) Sekian...

Wednesday, May 6, 2009

:: Bencinyerrrr ::

Aku tensen bila gadget kesayangan aku tertinggal ....!!! pasal gadjet aku tu multitask ( bleh buat banyak keje).. henpon yang merangkap radio (kat ofis ade radio tp aku lagi suke dgr stesen pilihan aku)...lagi satu henpon aku tu merangkap organizer ..apa2 bende aku nak buat aku letak dlm tuh...(dah aku lupa nak bli apa balek karang heheh ) mcm2 lagi henpon aku boleh buat tau walaupun enpon murah je.....arghhh mati kutu la aku satu hari ni...tensennyer....(Updated: psst.. tak tensen dah..pasal ari ni sibuk je...sedar2 dah ptg...hoye hoye..!!)

Tuesday, May 5, 2009

:: My Vacation-Part III ::

Di atas permintaan Encik Ann saya uploadkan la gambar2 yg dia amek kat kamera kiteorg. (Aku dok sibuk amek gambar pakai kamera parent aku jek..)
Ni apartment yg kiteorg dok masa kat Cameron. Mmg syiok kalau dtg sini ramei2...sume ade..tinggai masak je..!! dapo, microwave, peti, bilek ade 3, 2 blek air...etc
Siap ade full set of sofa pulak lagi..syg nye die letak krusi leather..dah la sejok..bertambahlah sjok...sampai aku terpaksa beli sarung tangan..(rugi tak bawak sarung tangan kebun kat umah ni..Melayang 10 hengget akuh )
Budak kecik tak dok diam...
Fasten your seat belt...:D
Sementara nak tunggu naik kapal tebang / eyoplen (Aisy ckp camtuh)
Semplang Restaurant-tomyam yg sedap...(kat sini pun ade tomyam poptek eh!!)
Sotong Bakar yummmy!!
Ikan...erk...ikan apa ntah ni..tp sedap giler....
Sayur..2 org mcm nak mkn 5 org..
Masa ni on the way back to KK berenti kat jap kat Ranau..Buah dia mmg murah gile baban..Bayangkan buah2 ni sume. 3 =5 Hengget..Tu lom lagi kat KK...Ade ke satu bekas buah 50 sen!! kat KL ?? Tak dapek la deyyy
Yang ni salesmakcik tu ckp..Stroberi ..erm goreng ke hapa tah?? (Apsal la aku bleh lupa?? )
Oklah u owls..selamat TERLIUR......

Monday, May 4, 2009

:: MyTV3 Rovers ::

Last Sunday p Equine. Sebenarnya bukannya ade apa pun...just nak p bayar utang je... Sampai sana..elok je MyTV3 Rovers parking depan kiteorg. Memandangkan orang tak brani nak p dekat..die panggil lah kiteorg yg buat2 sibuk dalam kete... Masa kiteorg p tade org sangat kat area situ...Budak tu ckp..akak nak adiah free tak?? aku ckp nak lah!! ok..last2 diorg bagi soklan2 bodoh contohnya..1+2=?? dpt la stationary free, air, cap etc. Sonok la Ann dapat cap TV3 lagi..Aritu dalam Flight die dah dpt cap Air Asia.Haii lemari aku kat umah tu dah penuh ngan cap2 dia...
Aisy masa tunggu ibu tapau makanan..Minum Air dengan begitu asyik sekali...
Thanks for the free stuffs yowl..!!

:: Peragawan Kecik ::

Mat smart ni bukan main lagi semenjak balek dari vacation ni. Smalam (Ahad) boleh kiteorg tengah berenti kat trafic lite..ade awek sebelah bawak satria neo..die leh ngurat minah tu..siap buat "pstt pstt.. gatai sungguh !! aku slumberr je sound Aisy " Ek eleh..mulut pun ade puting lagi ade hati nak ngurat aweks" hahaha.. lawak sungguh la...
Cey cey smart2 tuh ingatkan nak p jalan skali dok umah je..hahaha
Suka dengki kat ibu dia..tak bagi tengok TV
Comei la tu konon?
Hurm... apa ntah dia buat...??