Wednesday, June 30, 2010

:: Cari Water Filter ?? ::

Apa?? tengah cari water filter?? yg ade tu nak tukar?? yg ade skang ni kecik sangat?? nak lagi besar??senang dan convinient??? nak design yg lagi cun dan nak yg lagi bayek punye?? sila consider 2 brand di bawah...
Yang ni brand Elken..ade mcm2 jenis lagi yer....
Brand Coway ni yg aku guna skang..so kalau ade yg berminat nak pasang...boleh tinggalkan komen supaya anda boleh dibantu....(macih)

:: Sapa nama?? ::

Situasi :: Dalam kereta

Aku : Aisy..nama papa aisy apa??
Aisy : Anugerahhh
Aku : Pandai...ibu aisy nama apa??
Aisy : Siti Hajah...(hambek nko..)
Aku : Siti Hazrah lah...
Aisy : Siti Hajlah..(mengada2 kan..konon2 tak reti sebut)
Aku : Ok whatever .. janji die tau la cenggana nak sebut...:D
: Full name Aisy apa??
Aisy : Muhammad Aisy Hafiiiiiiiii
Aku : Ok...baby nama apa??
Aisy : Muhammad Aisyy Hafuuuuuu <<< ni yg aku paling tatahan ni...

kelaka hoke!!!!

Tuesday, June 29, 2010

:: Demam kene cucuk ::

Macam budak2 kan? semalam aku eksyen..lepas jumpe doktor siap ckp kat Ann...ala tak sakek pun kene cucuk...alih2 sampai ke mlm dan sampai ke arini badan aku rasa cam tak sedap je...panas sejok panas sejok...pagi start cramp dari pinggang ke bawah..saspended gile pagi tadi tak leh bangun...Ann pulak dah p keje , Aisy dah p skolah..mak oii dekat stengah jam gaks ah aku berusaha nak bangun sendiri...sudahnya aku memang tak leh buat apa dah...MC je le terus....nak turun bawah pun tak larat...nasib baik dlm blek ade roti ade air etc...kalau tak keras la aku dok dlm blek arini....eh tp btol gaks ek..dlu kan kene cucuk ATT ni tak sakek...mungkin sebab 2 kali cucuk dan dosnya lebeh rendah..ni ble skali kene cucuk mcm tekujat plaks....pehtu yg pelik tu bla kene cucuk kat tangan kiri .. sampai ke ari ni belah kiri badan aku semacam je rasa....kenapekah....? (to papa>> baby gerak ok je arini...dont worri)
Psst... Menakutkan ble doktor ckp baby kat bawah dah ni cume tak enggage je lagi....erk???????????????????????? takkan begitu awai??

:: I am Sleepy @ mengantuks ::

Presenting our little Muhammad....Okla fine..idung asben aku..sile terima hakikat...:D hihihi...masa kiteorg scan ni baby tengah mengantuk...mau tak mengantuk...baru lepas mkn nasik so adelah agak malas die nak melayan kiteorg....sampaikan sonographer tu gegar2 perut kasi die bangun...tamo die nak layannye deeee (apsal aku ckp style2 adenan sempit ni?)
Kalau pasan video kat bawah ni, die tengah cover mulut die ... bagus bagus...menguap sila tutup mulut hehehe... Aisy dah ade nama utk adik dia...tp aku tanak bagitau skang...tak suprise la nanti kan?? tp Muhammad la...(ingat dlu arwah atok ajis panggil Aisy masa dlm perut.."mat..ooo mat" sambil bercerita tentang kejadian manusia, alam dan tuhan...gonna miss the moment)
Saya sangat mengantuks hoke..
video

Monday, June 28, 2010

:: Isnin yang memenatkan ::

Hari ni aku cuti...pagi2 morning dah kuar p monthly check up ...woups..not monthly anymore...2 kali sminggu dah...dan aku telah mengambil keputusan untuk check up kat an Nisa' je...sampai masa kang aku pegi je An Nur...urusan booking Dr Khamsiah semua dah selesai pada last check up aku ngan dia aritu....tak kosa dah aku nak menunggu mcm hapa kat klinik die membuang masa sedangkan jumpa dia tak sampai seplo minit pung...ok..keluar tajok..Pagi ni pegi check up dan memandangkan mulut aku yg ringan ni tanye pasal kene cucuk...maka doktor pun bagi la aku sedas cucukan ATT (Kancing gigi)...adeh kebas a.k.a sakek sampai ke malam hoke!!! (uwaa)..lepas tu on the way nak p mkn kat Salumar-S.Alam nampak plaks ade lori mydear tepi jalan...tu maknenye ade warehouse sale la tu...apa lagi...pegi la menopapkan brg2 baby yg konon2 tade lagi...boleh tak..tujuan utamanya nak p cari kelambu baby je..(mana ntah Ann letak..aku ckp ade dlm stor die kata tade..last2 dia ckp beli baru je)..sampai sana tade pung kelambu..bleh beli buai pulak..??die ckp buai lama tu dah bunyi e'k o'k e'k o'k..dah nak bli sangat ha beli beli...bila dah bli tu.. apa lagi baby beso a.k.a Aisy dapatlah jugak habuan die....lepas tu p jumpe sonographer kat VC Kelana Jaya dan terus je ke ioi pasal jalan pun dah start jem.
Sibuk sangat nak naik go cart...ha naik jangan tak naik..
Ni posing kat ne aku pun tatau..papa yg amek bukannya akuh
@McD
@Playground McD
Samer...

:: Entry untuk Nenek ::

"Nenekkk...papa dah tanam pokok pisang yg nenek bagi tuuu"....wah wah mentang2 aku suke makan pisang skang ni..kemain lagi nenek Aisy kirim soh papa tanam kat blakang umah masa kiteorg balik kampung aritu...sian aku dah balik Puchong baru tau mak aku kirim pokok pisang ni kekekke...Well setelah beberapa minggu barulah Ann dapat berkebun ....aku pun dah naik semak tengok pokok serai aku yg banyak sangat dah mcm lalang dah jadinya...Aku pun maleh nak monitor diorg buat keje..lantakkan aje Ann nak buat apa dengan pokok2 blakang umah yg ade sebelum ni..pokok kari skek agi nak tinggi Aisy dah..Bukannye aku nak masak sangat...sian plaks nengokkan...(tu dah war2kan kat jiran dah tu..sapa nak amek je)...lengkuas, halia, serai semua ade ...Skang ni belakang sume dah bersih...dah bleh konsentret utk dlm umah je for the next 3 months hihi..
Tu je la keje die...siram pokok pisang je..
Bile la nak abes air kat dalam tuh
Aku dah ckp..die ni kalau tolong mesti nak mengabadikan muka dia sedang menolong org eheheheh
Pokok aku banyak yg dah kene cantas..takpe la bang..timer kasih sebab tolong bersihkan blakang n depan umah this weekend...kalah bangla yg buat landskap dah aku tengok...

:: What a bizi weekend ::

Berbaki beberapa minggu lagi sebelum menyambut kedatangan orang baru dalam famili kami...Persiapan akhir pun sedang dan sudah dijalankan..(mcmkan nak menyambut menantu gayenyer) tapi bla dah gap 3 tahun ni kenalah godek balik stor..bersihkan balik barang2 abg Aisy utk kegunaan adik dia pulak...Penat..tapi sangat best...Aisy sangatlah helpful (in a good way)...bersihkan stroller baby..siap ckp "ibu..tape..nanti Abg Aisy tolak baby ok.." rocking chair, baby seat sume dah ready utk digunakan semula..Alhamdulillah banyak jugak boley save utk baby ke 2 ni...yg tinggal hanya doa dan tawakal semoga dipermudahkan urusan melahirkan seorang lagi Muhammad ini nanti.. ;) (will talk about that in my next entry)

*Ish ish..tatau la pesen apa...tp lepas tolong aku mesti nak mengabadikan kenangan menolong aku tu.. takpe la..janji bahagia....

Thursday, June 24, 2010

:: Complimentary Gift from P1 ::

Thanks to P1..hari ni aku dah dpt gift yg dijanjikan...smalam encik azlin dari p1 call aku.....konon2 aku kan loyal customer..so diorg offer nak bagi aku p1 wiggy usb modem dengan kredit free sebanyak 50 hengget kat dlm tu.....kewl kan!! dan yg lebih best..tayah bayar bulan (kalau kat luar kena kan?) then akan menjadi milik aku forever....and again...K.E.W.L..
cantek ah casing dia
Modem dia....

:: Another Secret Revealed ::

Nampak tak ... nampak tak??? mcm muka Aisy kan????..hiks...aku suke baby ni dah tau kalau aku nak p scan..pehtu jap agi kang masa scan die dok sengeh je...obvious hoke!!
Footnote* captured pada last month check up...tak sabo nak p scan 3d/4d next week!!Tak sangka plaks aku dah masok trimester yg aku kene p check up 2 kali sbulan..ahaks...

:: Tayah beli mkn je ::

Ni tagline baru Aisy ni..."tayah beli mkn je..." maknenye sila mkn kat kedai tayah tapau..pastu boleh smalam balek skolah die ckp.."ibu..teh tarik satu..roti telor satu.....sian anak aku..nampak sangat merindui masakan aku (terperasan plaks) ... perasaan nak masak tu ade tp ble nak p masak tak jadi plaks...mungkin typical lelaki la kot dlm perut ni....aku hanya rajin bab2 mencantikkan umah...(plan byk la modal je tade...)...bab mengemas, mengemop, basuh kain lipat kain sume serah kat aku je la...tp akhir2 ni nak mengangkat itu ini adelah tidak mampu sama sekali dah..so yg mana aku still bleh buat aku buat ler....Ok mcm dah kuar tajuk...maleh aku nak ceta panjang dah..sila layan gamba Aisy yg pasan org yg lalu2 nak p bayar dok cuit2 pipi die... (dah ko dok dekat ngan kaunter sapa soh hehee)
Anak branak...
Prasaan...:D
Prasaan lagi..

Wednesday, June 23, 2010

:: Selamat Hari Lahir ::

Selamat hari lahir untuk abah aku yg paling aku sayang....Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki....
"Sayang sokmo"
"Ann, Mimie, Aisy n Baby"
May Allah blessed u always...

Saturday, June 19, 2010

:: Selamat Hari Bapa ::

To my beloved ABOH...
Sayang selalu....semoga sihat sejahtera dan dilimpahi rezeki yang melimpah ruah....Budimu Allah sahaja yang dapat membalasnya....
To my beloved HUBBY ..
Semoga sentiasa berterusan menjadi papa yang baik...
Lotsa love,
-Ibu & Aisy-

:: Baik-baik Sayang ::

Aisy dah semakin addicted dengan nyanyian (aku pun pelik balek skolah ade je lagu baru yg Aisy nyanyi tp aku tak penah dengar) mcm aritu die dok nyanyi " hanya satu bintang kuuu siang dan mlm ku"..siap satu rangkap gaks lah..sampai aku pening pikir lagu apa la nko nyanyi ni Aisyyy wehhh... bila tanye lagu apa die nyanyi..die dok ulang lagi korus tu.....akhirnya..pada satu mlm..melalui searching di youtube aku cari2 last2 jumpe lagu bintang2 die tu...rupenyer bukan bintang..tapi pinta hahaha......takpe la sayang..janji nyanyi untuk ibu jek..jangan nyanyi kat aliya -skulmate Aisy tu dah..(eh??) Bila aku tanye Aisy mana dia tau lagu2 ni sume..die ckp "Aisy dengar kat henpon mak" - cikgu die kat skolah..sabo je ler..Tapi best gaks lagu ni anyway...oke aku prasan aisy tujukan lagu ni utk aku hiks.. nak harapkan aku dpt lagu dr org lain tu takde la gamaknya..aku dah jadi no 2 dah semenjak musim2 bola ni... :

:: Semoga segera sembuh ::

Mendapat khabar seorang daripada pembaca blog ni masuk hospital sebab H1N1. Tak tahu lebih lanjut pasal tak berapa mengenali owner http://kitatengok.blogspot.com/ tetapi bagi pihak bloggers dan pembaca yg lain, marilah kita sama2 mendoakan semoga beliau akan segera sembuh...
*Sabda Nabi SAW..
Allah tidak menurunkan suatu penyakit kecuali penyakit itu telah ada ubatnya
(HR. Al-Bukhari dari Abu Hurairah)

:: Kesahnyaaaa ::

Baru 2 hari lepas aku dok borak2 ngan Ann pasal game bola kat RTM..sebab aku pun kalau tak bace news smalam tatau pun sebenonye yg RTM tak dpt siaran penuh semua FIFA game. Rupenye 35 out of 64 game je...Jadi kesian gaks ah kat Ann pasal tv dlm blek tade astro..kotnye kalau tetibe nak tengok game kol 2.30 ke kene tengok kat bawah sorang2..hiks..aku?? membuta lagi best..!Tapi pada sapa2 yg tak bace news smalam ni aku tempek penjelasan RTM pasal isu tak byk siarkan game LIVE FIFA....(Eh..baiknye aku??)ye la sedo diri pasal keje bawah KPKK kekeke...so jangan nak komen lebey2

Friday, June 18, 2010

:: Aisy with his gadget::

Aisy kalau dpt tengok Thomas n friends dlm youtube memang die dah tak pedulik menda lain dah...memang dia akan concentrate ....pulak tu skang ni dia lagi pandai dari aku dah.....nasib baik aku subscribe data call kalau tak pengsan nak bayo bil bulan2...Bateri tu memang habis kat dia je..ish ish...jangan sok die p bukak akaun facebook ke blog sendiri sudah!!
Concentrate ah tu konon2...
Tukar lain plaks..
Papa dia monitor tape...kang takut ter"surf" menda lain plaks..kekeke

:: Jumaat yang mengembirakan ::

Lunch tadi kiteorg pegi Giant Putra Height. Dah bosan asik2 pegi Alamanda ngan Jusco Equine..Banyak gile booth2 yg juai baju...pakai je pokai..:D Tapi takat2 cuci mate ok lah..Yang penting nasik beriani kat giant ni sedap... (apsal aku tak amek tau nama kedai ni tadi ek )..tengok tu sume org mkn nasik beriani xcept k.sinar..tp k.eri kata popia die best gile...!! ok..im not so much on mkn popia..so betul la tu kot...hik hik..
Teh o ais limau yg licin tu aku punye..!! haha

:: Thank you LHDN!! ::

Thanks to LHDN..dah dapat balik pun check!! walopon tak semeriah amount tahun lepas..tp Alhamdulillah......berbaloi2 ah buat e-Filing nih...

P/s : Tahun ni process refund lambat sikit ek..

Wednesday, June 16, 2010

:: Balik kampongggg ::

Last weekend aku balek Chini...memang best gile...dapat makan laksa pahang, nasi dagang, ikan singgang etc...(sume2 tu aku tak dpt makan time raya nanti....pasrah) :D Kitorang saja tak bagitau Aisy awal2 pasal takut nanti die terlebih eksaited...imagine kiteorg balek Friday nite tu...die leh tdo2 ayam je sepanjang perjalanan...asik dok tanye "bila nak sampai umah aki..." sampai lebih kurang kol 12.30 pagi....just a short weeekend tp seronok!!
Psst :: lagi 2 bulan aku balek dah ber "empat" ... kekekekek (Insyaallah)

Tuesday, June 15, 2010

:: Mydin USJ ::

Location : Mydin USJ Subang
Anak aku kalau p memana soping kompleks cam ni la...tengok itu nak naik..tengok ini nak naik...(tak puas naik kuda idup...naik kuda plastik plaks..)
Nicely packed by Encik Ann...memang cantek je..balek umah leh terus susun barang2 baby dlm tu...so far semua dah beli...tinggai nak tunggu hari je..(seram pulaks)
Kebetulan ade pameran rabbit...comei2 sume...
Ni nama die wonderpets...so si Aisy suka la dapat jumpa idola dia..abeh satu lagu wonderpets die nyanyi..
Nampak ni pulak... kene layan pulak satu pusingan..hampehs

Monday, June 14, 2010

:: PD Part II ::

OTW nak ke parking, nampak kuda2 ni sume....aku saja tanye Aisy..."nak naik kuda tak??" dia dengan lajunya ckp "nak..."...memula tu ingat nak ajak naik kete kuda...tp Ann tak bagi..die takut terentak2 (syg gaks rupenye kat aiii hihi) .. so redha je lah si Aisy naik sorang2..letak je Aisy atas kuda tu terus dia dah lupe diri..tak ingat aku dah...slumber je mcm tahap2 ekuestrian negara lagaknya..(padahal aku tengok bukannya ade tpt pegang pun)..dapat la satu round Aisy naik kuda..kemain sonok lagi dia...tape la janji Aisy hepi...
Si Aisy dengan muka tensen pasal die blom puas naik lagi ade budak lain plaks sibuk nak naik kekeke
Kuda ni mcm pasrah je aku tengok..
Suka motor besar gaks...
Buat macam motor sendiri..
Close up muka tak puas hati ker ni?
Macam2 kuda ade....yg tengah mengantuk pun ade...
Ha tengok2 budak ni bleh lepas je anak aku pegang sendiri..hampehs...ni lah yg aku maksudkan ni...kang anak aku jatuh kang cemana??(tiba2 emo kat sini haha)
Ni masa baru nak berlepas...(mcm kapal terbang plaks)
"Aisy tak takut naik kuda lah..ibu.."
Kuda2 yg keboringan menunggu...

Saturday, June 12, 2010

:: PD-Part I ::

Maleh nak describe panjang2... u owls layan je la gamba2 masa kitorang p PD last weekend...yg paling eksaited skali adelah budak kecik bertopi merah itew...Eksaited bukan pasal nak mandi laut..tp pasal nak main PASIR....Owh ya...tp sebelum kitorang p lepaking kat Teluk Kemang ..kiteorg p Muzium Tentera kat PD dlu..haaa skema kan?? Bukan apa..apa barang nak lepak tepi2 laut di waktu paneh2 buta btol dop?? baik kite p carik tempat2 yg ade ekon...
Kete kebal
Dulu cita2 nak jadi armor...
Ni belum becita2 nak jadi armor tp cita2 die nak bli benda alah ni...nak parking kat mana ntah??
Riso je aku tengok...kot2 la ade lagi peluru die ke apa ke..(eh terpikir negatif pulak)
M.e.r.i.a.m
Mengintai dari pintu jip .....kecik gile pintu die ek...kalau ikut saiz aku skang ni sure tak muat dah nihh...
Terer tak budak ni posing...(feeling2 farid kamil la tu)
Ketapi tanah melayu...(memula eksaited nak naik) pehtu tetibe siren die berbunyi..terus fobia..haha
Yg ni pulak..feeling2 dalam ceta industan je la tu...
Besarnye roda dia...
Skang Aisy bukan panggil ketapi dah...die panggil THOMAS...ish ish ish..pengaruh TV kuat sangat...
Takpe la tak dpt naik yg betul pun kan....
ni keadaan kat dalam kete kebal...
ya Allah..anak sapa la topi senget neh...
Aku pun tatau apa benda nih..(sila abaikan)
Dah tunjuk2 gamba sekeliling muzium baru nak tunjuk logo muzium haha...
Ni galeri bergambar je...(yg penting ade ekon)
Tak kosa dah aku nak layan dak kecik ni...asal nampak jet pejuang je mcm jakun gile...aku dok berehat je menunggu diorg nih p tengok2 apa ade kat area jet2 ni sume...
Eh ilang plaks dak kecik tu??
Feeling2 satria baru balek dari medan perang...
Dah penat2 jalan kat Muzium kiteorg p Teluk Kemang...budak tak sabo ni dalam kete lagi dah tuka baju...yg aku bengkek tu..tuka baju mandi tp dok main pasir dalam khemah je..apa barang!!
Mungkin bukan peak time... aku dpt khemah ni dengan rege seplo hengget je...(normal price - RM25 per day)
Baru nak sampai kat gigi air die dah lari balek khemah...penakut sungguh la....
(eh mcm dah lama plaks tak pakai pekataan gigi air ni)...
Ikuti part II yg mana budak kecik ni dah tak ingat aku dah bila dapat naik kuda...to be continue kawan2....