Sunday, March 29, 2009

:: Aktiviti hari Ahad ::

Aisy bukan main seronok bangun pagi papa n ibu dia ade... selalu nya celik mata papa mesti dah pegi keje..hari ni dia mula la mengada2 lebih...pagi2 papa dia ajak naik motor pegi beli sarapan.. hari ni aku pulak tak brapa sihat...kena batuk2 and selsema..tekak perit je .. mmg musim lah skang ni... balek je makan, mandikan Aisy then wat aktiviti2 mcm biasa...aku kuantarantin kan 2 org ni kat atas sebab aku nak mengemop tingkat bawah.. (cewahh semenjak ade mop cosway ni semangat sikit nak mop) hihihi...ptg cam tu saja la bawak Aisy jenjalan kat Putrajaya..hepi giler die bila ckp nak p jalan...:D awal2 lagi dah sangkut Air masak kat tengkuk dia....(Kitaorang belikan Aisy air mineral dlm botol yang ade gambar katun2 utk budak2 kat 99 Speedmart tu)... lepas tu cari cap siap tunggu kat muka pintu ckp "ibu cepat...nak g jalan..." heheh.. dari dalam kereta mulut bising..menyanyi lah...tegur keretapi lah..tegur kereta org la...nampak kete polis..siap ckp..kete polis (blajar kat skolah lah ni) hehehe.lalu bawah jambatan pun sronok tah apa2 la budak2 ni eh.. (agaknya aku masa kecik dulu pun jakun kalau lalu jambatan ) hehehe..sampai Dataran Putrajaya bawak Aisy turun sat..berlari2 ngan papa dia..die sibuk nak ajak papa dia pegi Masjid....lepas tu tak kemana terus je balek rumah..coz ujan pun dah turun...badan aku pun rasa tak sedap je...kejap paneh kejap sejok..nak kena mkn breacol nih...kung kung kung (batuk la tu)
Aisy cuba melarikan diri dari papanya...
Posing ala2 shahruk Aisy
Mudah2an besar nanti jadi la orang-orang baik dan beriman...

:: Menanti sebuah jawaban ::

Sedang disana sini orang sibuk bercakap soal kebangkitan dan perubahan bagi sesebuah pihak...tanpa disedari betapa ada segelintir yang sudah muak dengan janji-janji kosong sebuah perjuangan yang entah untuk siapa...barangkali untuk diri sendiri lantas melupakan kepentingan dan keperluan orang lain...tak taulah samada mereka sedar atau tidak...bukannya kita perlukan sangat orang-orang yang mementingkan wang ringgit semata...tapi semahunya kita perlukan yang lebih lagi iaitu...yang sanggup membela nasib bangsanya..dan tentunya ada sedikit perasaan didalam hatinya terdetik untuk memikirkan tentang perit jerihnya segelintir nasib bangsanya yang hidup dalam kesusahan dan kemiskinan...yang mereka sibukkan...kami akan berubah...tetapi..berubah untuk apa?? untuk menutup kelemahan diri sendiri dan mempermainkan perasaan bangsanya sendiri?? owh...aku merasa kasihan pada bangsaku sendiri..dipermainkan dan disepak2 mindanya...dikaburi dengan wang ringgit disogok dengan kesenangan sementara...aku tersenyum sinis bila di dalam media arus perdana yang memainkan isu yang tidak sudah-sudah menghentam orang lain daripada digunakan sebaiknya untuk menerangkan misi dan visi tentang betapa seriusnya dirimu hendak membawa sesuatu perubahan baru yang kau laungkan..barangkali ia dapat membuktikan pada generasi anak cucuku nanti bahawa ada lagi orang yang masih sanggup bermatian demi mempertahankan bangsanya...tanpa rasuah...tanpa kepincangan menjijikan bagi kamu bergelar ... pemimpin... aku akan terus menanti atau barangkali aku akan terus begini ... menanti sebuah jawaban....(Original dan tidak di cilok dari mana-mana sumber...harap maklum)

Saturday, March 28, 2009

:: Earth Hour ::

Earth Hour. Hurm aku tak daftar pun..sebab bila malam kiteorg mmg salu pun pasang satu lampu je....kat bilik just bukak lampu tdow je. Sedang aku men"surfing" internet, dalam kol 8.35 aku dgr dah riuh2 kat luar rumah...tengok2 anak2 jiran aku sume dah main kat luar...Kak Ida sekeluarga dah dok kat luar...maklumlah support earth hour..gelap habis rumah dia..tiba2 aku nampak segerombolan suri2 rumah menuju ke rumah sebelah umah aku ni utk melepak.(mmg port baik). Aku maleh nak join..baik aku dok umah tengok tv lagi best!!

:: Pu Car Beauty Centre @ Puchong ::

Mula-mula ingat nak basuh kete di pagi hari. tapi since nak pegi tukar tayar..Ann ckp balik nanti ah kite basuh.. so..on the way balek rumah singgah la kejap kat sini...
Aisy dah boring dan mengantuk
Layan TV
Suke basuh kat sini..cepat siap!!

:: Aktiviti di Klang ::

Lepas pegi tengok kete pagi tadi..pegi tukar tayar kereta satu lagi pulak kat Klang...semenjak tayar depan aku pecah kena batu aritu aku pakai tayar spare je sebelah..stereng mmg unstable.Dah biasa pakai Michelin so bila sebelah tu pakai tayar lain rasa pelik....yelah.. Michelin lembut..Morza keras...tp bertahan jugak 2 minggu lahs pegi keje balik keje ngan tayar keras tu..:D Sampai Klang..lalu kedai kayu yg biasa org beli tayar tu..tapi mak aii ramai nye org .. terus pegi kedai lain...setelah usha2 harga...dapatlah 280 utk 2 tayar...lepas tukar tayar..Aisy pun mula buat perangai (cepat boring)...then kiteorg pun balek.. on the way balik...lalu kat Ausino ni..then tengok2 ade warehouse sale. Singgah sat..byk sgt bedsheet murah2... yg biasa kat Butik Ausino juai ratus2...kat sini diskaun up to 60-70%.

Esok ade lagi...

:: Workshop view ::

Inilah workshop yg dimaksudkan..besar giler...kete pun byk .. nak tunggu die cari fail aku pun ambik masa gaks..:D sambil2 tunggu Miss T cari fail aku aku usha kete aku...tp kete aku bukannye kat sini... yg kat dlm ni sume kete yg teruk2 yg melibatkan enjin dan sebagainya.
Kereta yg banyak...byknye eksiden kat Malaysia ni ek...
Aisy dan papa dia tunggu kat bawah je sementara aku p jumpa Miss T
Puas hati dpt tengok kete...
Bagus..memanfaatkan masa lapang dengan membaca...
Lim Koong Sum Car Service...

:: Latest Update-My Vitara ::

Hari ni aku pegi lawat kereta aku kat Workshop. Good progression..kete aku baru lepas kuar painting dept. tengah kene jemur panas..Seems ok..tp lom siap 100% . So far ok lah kot...
Pergh..painting baru!! :D
Bumper baru...tyre cover baru...
Kesian..belum siap lagi...ekzos pun lom tukar baru...
Dah dibetulkan...

:: Macam Sin Chan ::

Gambar ni aku ambik masa Aisy demam aritu. Panas sgt badan dia..so letak la cool fever ni time die tdo.. tiba2 rasa cam kelakar pulak si Aisy pakai mende alah ni..mcm Sin Chan pun ada ..:D tp Alhamdulillah...AIsy dah sihat...
Tdo sambil berfikir...
Aisy..

Monday, March 23, 2009

:: Berpura2 tdor utk mengelakkan makan ubat ::

Masa ni papa dia tengah letak ubat dlm syringe. ade 4 ubat..demam, antibiotik,sakit perut(kembung), ngan ubat batuk... kesian dia...buat2 pejam mata konon2 dah tdow kekeke.. papa die dtg dah start ckp..ibu..tamo...tamo ...last2 mkn jugak...aku ckp..sedap ubat tu mcm vitamin...(die suke sgt appeton oren).Lepas mkn ubat terus tdo....nite Aisy..
Heheh kesian anak ibu..
Alalallala tdow yer..
Comeiii nye die tdow..

:: Hari ni Aisy dah 1 tahun 11 bulan 2 hari ::

video

Balik skolah tadi aku tengok Aisy dah comel2 berbedak...cikgu die ckp Aisy baru elpas muntah susu...mkn sume ok cuma tak menambah mcm selalu...selalu die mintak tambah nasik..bawak balek..kiteorg p bli mkn apa sume.. tengok2 die nye kaki n tgn dah sejok.. bawak p klinik hafiz...doc check die ckp mungkin sebab cuaca tak menentu skang ni.. amek ubat kiteorg terus balek.. kesian Aisy...demam2 pun nak main...aku rasa die ni demam sebab beralih bulan...Aisy cakap pun dah teratur..cthnye..ibu aisy nak mamam.. ibu aisy nak air..ok la tu.. harap2 die cepat sembuh...

:: Alamanda Putrajaya ::

Saja bawak Aisy jalan Alamanda ari ni....tp as usual mula la buat perangai bila lalu kat tpt mainan.. nangis2 nak kereta.. belilah 4WD transformer....lepas tu biar la main je ngan papa dia...boleh la aku bli barang dengan aman damai..kekek.. nak balek saja papa die letak kat sini.. diam je dia.. sebab tak brapa best kot..takat pusing sikit ke kiri..pusing sikit ke kanan..tah apa nye menan tah...
Dok dendiam..nak sangat main kan...
Nak turun ni ...dah abeh dah...
Dia mcm boring naik mende alah nih...

:: Antu Pureen ::

Aisy dah boring lah ni.. die main semua bedak2 dia..bedak aku pun die sapu gaks... Jangan la abehkan bedak ibu Aisy...nanti kang nak kene tunggu Cosway promotion lagi baru leh beli..
Cari keje ...
Eii muka bertapok...cam tepung komak

Sunday, March 22, 2009

:: Aktiviti bawah tangga ::

Semalam lepas amek Aisy kat nusery...bukak je pintu rumah..first thing die buat..die p bawah tangga..humbankan satu bakul menan dia.. (85% mainan yg aku beli masa die umur bawah stahun)..kemain suke die explore balek ... ade tpon berbunyik la..ade itik pusing2 yg dah rosak la..ade cici yg auntie fadilah belikan kat bandung.. dan mcm2 lagi....aku biar je..boleh la aku buat keje2 akuh...:D owh ya..untuk pengetahuan..hari ni die suke sgt nyanyi lagu "Just dance"...die sebut klaka..jezzz dench...:D
Suka atilah Aisy nak wat apa kat sini..that's ur floor!! :D
Sibuk main..

:: Minat membaca ::

Aisy ni pantang jumpa buku, surat kabar, kotak(yg ade tulisan) etc..semua dia nak bace......(diperakui oleh Cikgu Nana merangkap mak angkatnya kat nursery) hehe..
Ni yang aku musykil ni..lebih2 pulak tengok bahagian nih!!
Khusyuknyer...

:: A visit to Workshop ::

Last Thursday,19/3/09..aku pegi "melawat" kereta aku kat bengkel... senang je sebenarnya nak pegi workshop ni..sampai sana..tengok ..wahh besarnya... byk kete pulak tu..mcm2 panel bengkel ni .. aku naik atas jumpa kak Sariah.. die ckp adjuster blom dtg...tp ari jumaat aku dpt sms dr insurance aku kot " Free msg: we acknowledge receipt of your claim"..ha baguih la tu..maknanya ade la tu adjuster tu dtg on Friday..(aku punye sangkaan la).. tp yang bagus nye mmg btol adjuster tu dah dtg on Friday..tu pun sebab aku bising2 sikit kat insurance.. ckp takan lama sgt la bla bla.. tu yg minah tu dah takut tuh..:D aku siap sound.. apa ni?? insurance lain seminggu kete dah bleh kuar..apsal insurance u ni slow sgt.. kalau cam ni...i nak tukar insurance lagi lah next time bila i renew...terkulat2 budak tu kat ujung talipon...kekeke.. jgn main2 ngan akuh..anyway ni je la snapshop masa kat workshop tu...rindu gilers kat kereta akuh...
Yeay Insyaallah minggu depan kereta ni akan berehat kat rumah..:D
Sian dia..tyre cover definitely tukar baru, bumper n exos.. lain sume ok (bak kata Mr Khoo)..

:: Semangat di hari cuti ::

1. Semangat nak wat filing kat Ofis
Semalam, sabtu 21/3/09 aku keje sebab ann keje..some more keje2 filing last year punye pon lom sempat buat lagi...so aku dtg this weekend just to settle mende2 ni lahs.. semak dah aku tengok kabinet aku tu ngan file loan sumer.. dalam semangat2 tuh, skali aku tengok reserved filing cabinet aku kat dlm blek file dah kene amek..arghh terus tak de semangat nak wat dah.. just setel apa yg patut...sumbat balek dlm kabinet akuh.. esok walau apa pun aku nak balek tpt file akuh....
2. Semangat nak tengok belon udare paneh
Cerita pasal belon udare paneh ni..agak semangat gaks nak pegi ptg smalam.. skali tu sampai je depan pm office tu..kete punye beratur nak masuk dlm ...ann bukannye boleh jem2 cam tu..sama la dengan aku.. si Aisy dah melompat2 nak tengok beyon nak tengok beyon.. :D last2 aku ckp..kite tengok dr bridge je la.. skali tanampak.. ann ckp " Kalau pakai vitara mesti nampak kan" kekeke.. hampeh!! last2 kiteorg p mkn kat kedai western area tuan faridah .. beef steak... sedap gaks!! walaupun nak tetido aku tunggu pakcik tu masak..(tu baru aku sorang yg order) kalau ramai yg order mau aku dapat makanan aku 3 hari lepas tuh hihi..

Saturday, March 21, 2009

:: Al Fatihah ::

Pukul 6.30 pagi henpon aku bunyik.. aku pulak bleh ingat tu bunyik alarm...dengan laju nye aku cancel kan balek...gosok2 mata terus p blek air..aku dgr henpon ann pulak bunyik..tengok balek miss call .. eh ni nombo johor ni..aku dah mula syak bebukan je ni.. dlm pala otak aku..terus ingat Atuk Ali je..die tengah sakit kat kg tu..doktor dah suruh bawak balek rumah lepas die operesen kat Temerloh... Ann sesiap p keje die ckp.. "Hairy meninggal".. Hairy tu sepupu Ann..pengapit masa kiteorg kawen dulu..mak die nak kejutkan die bangun smayang subuh skali tu dah tak de..memandangkan aku ngan ann keje ari ni..so kiteorg doakan dari jauh je la.. doktor sahkan dia meninggal kerana serangan jantung dlm tido...owh.....muda lagi.. dlm 24 ke 25 umur dia rasanya...apa apa pun..semoga roh arwah dicucuri rahmat Allah SWT.....

Thursday, March 19, 2009

:: Best Shots Part II ::

heheh tak de keje lagi..
Aki & Aisy
Cey cey papa...
ya Allah..anak sapa lah ni..hehe ni gambar Aisy masa umur belum stahun..
Nenek & Aisy Aku dan dirimu...

Wednesday, March 18, 2009

:: Best shots ::

Tade keje nak buat.....




Sekian...

Monday, March 16, 2009

:: Ada org yg peduli ::

Kol 10 cam tu aku call Mr Khoo. Aku bajek die p tengok kete aku belah petang...tp bila aku call..die ckp.."aaa I dah nak sampai workshop tu"...aku pun ok je la...die ckp jap lagi lepas tengok kete die call" tak sampai 10 minit kemudian..die call balek "Cik,i've inspected your car.. dont worry..your car tak teruk sgt..hanya bumper saja kena tukar..the rest..chasis sume ok..Hoewver i will follow up again with the workshop".kewl...harus aku akan service kete aku kat Suzuki Bangi je lepas ni..:D Happy to hear that..Mr Khoo ckp "u dont worry aaaa...i will update u from time to time"... lega aku dgr...call kak sariah workshop pulak utk follow up..die ckp aku kena sign borang claim n attach plan kemalangan pulak..hambek...aku ngan harmeet ngan kak eri men"Draw" sehabis baik la...tp mcm hampeh..aku call kak sariah ingat nak attach kat email je skali die bleh ckp email tade..so terpaksalah aku fax itam putih je ..sabo je lahs... "Thanks to Kak Ieda" yeah semua yg berlaku ade hikmahnya...

Sunday, March 15, 2009

:: Aisy- not feeling well ::

Ntah kenapa ptg tadi bangun je tdo Aisy terus muntah2... banyak pulak tu..yg die mkn pagi hari abeh sume keluar..then die jadi lembik je...lepas bagi ORS die seems ok la..then terus melepek je sampai pas asar.. die tdow jap..then aku bagi die mkn vitamin nasi sikit... bawak die kuar p klinik Suraya..aku tau jiran aku tu balek kampung tp aku p gaks la klinik dia..sebabnye dekat...lagi satu pasal aku dan banned panel proton Klinik Hafiz. (aku tak suke doktor linda sorang je sebenonye). Sampai sana dlm kol 7..masa tu kiteorg je ade..tiba2 je ramai pulak dtg...tunggu punye tunggu..skali akak tu ckp..dik bagi abg ni jap eh..aku tengok die mcm tatahan sakit sgt dah ...aku ok je..tengah2 tunggu giliran..aisy muntah lagi..hai kenapa la si kecik ibu ni..salah mkn agaknye?? yg bagusnye pasal si Aisy ni..die akan tunjukkan yg die kuat (mcm aku lah tu??) hehehe..last2 jumpe gaks doc, then as usual bagi ubat demam, angin n ors. So..balek umah bagi aisy bubur vichuda yg sedap tu..then mkn ubat...then tdow...
Masa sedang mendapatkan rawatan daripada Dr Ali :D
Aisy sedikit blur mengenai apa yg akan terjadi seterusnya..
Masa ni tengah tunggu giliran...main kuda..
Kesian Aisy...tak sihat
Kuda lagi...

:: Mr Khoo- you are the best!! ::

Dalam kol 8 mlm Mr khoo-the service mgr Suzuki Service hantar sms " sila hantar alamat address bengkel tu, saya akan pegi tengok kereta cik"...aku dengan hepi nye terus bagi address bengkel tu..aku ucap time kasey bebanyak kat keprihatinan dia..ye la aku pun risau gaks apa kan terjadi kepada kereta ku tu..then die reply balik " thanks, dont worry i will look after your car".aku pun reply ckp yg selama 3 ari ni aku dok pk apa la diorg nak buat pd keta aku tu..die reply lagi "we will try our best to assist customer, have a good rest"..mmg trus aku dah ok dah lepas tu...tak saba nak tau apa updates die esok..aku bukan tak nak p tengok..tp kalau aku tengok pun aku bukannye leh buat apa.. so biarlah specialist Suzuki p tengok sendiri... sekarang aku dah bleh tdo lena....yiha

:: Berkabung ::

Hari ni aku still berkabung sebab vitara aku masuk "wad". Rasa cam tak de mood je... tapi tadi tiba2 teringat Mr Khoo- service manager for Suzuki. Cari balik kad dia..then buum!! jumpa!! aku mintak advice dia .. die ckp.."Cik..u dont worry ok.. barang2 suzuki tade from taiwan..they can onli get that from Japan". owhs lega aku dengar..tapi on Monday aku kena instruct workshop tu hantar inspection kat Suzuki Malaysia lepas siap repair. Baik nye Mr Khoo die ckp...kalau aku ade problem apa2 call dia...die akan tolong. Bestnya bila baik ngan Mr Khoo ni.. actually nye die mmg minat vitara.....die pakai 4wd gaks..tp aku dah lupe jenis apa..yg besa punye lahs..:D die ckp nanti dah abeh bayar yg tu die nak pakai vitara plaks..:) kewl.. aku suke org2 service centre Suzuki kat Bangi ni..coz dieorg baik dan siap ade follow up plaks lagi..cthnye pagi kite anto service...esok kang die call tanye...cik..macamana kete?? ok tak?? ada masalah ke?? pergh...customer service..superb!! argh rindunye kat vitara akuh.. Ann kata..lepas ni tayah pegi2 lagi keluar jejauh..dekat2 takpe.. aku akur je lah dengan perintahnya... :)

Friday, March 13, 2009

:: Unlucky day ::

Hari ni hari malang bagi aku.. patut la tengahari rasa cam tade sedap hati nak keluar..on the way balek ke ofis..dah mmg nampak dah ofis aku dr highway... lepas susur keluar ke cyberjaya dengkil highway tu...tiba2 berdentum.. kak eri yg dok blakang ckp..ya Allah me.. ade org langgar belakang...aku pun slowly dok kat kecemasan..nasib baik la highway tu besar giler..aku tak brapa rasa sgt masa eksiden tu cume dgr bunyik je la...turun2 tengok mak aii..aku apa lagi trus call aboh, ann ngan insurance.. lepas kene tu...tetibe je ade call man tah dari mana dah sampai...aku ckp biar insurance saya setel.....tak sampai 10 minit ade org dari panel insurance aku dtg...tak lama tu tow truck pulak...kete aku still boleh jalan tp aku fobia nak bawak..lepas tu..kak sinar, abg khairul, david (budak2 ofis) aku dtg...kiteorg p balai..wat report sume...polis tu ajak p tpt kejadian utk tentukan salah sapa.. lepas argue2 dengan cina yg langgar aku tu.. polis tu buat kesimpulan yg cina tu salah..mmg salah pun..dah la bawak laju...sesedap rasa je die ckp aku keluar dr susur tu trus masuk lane kanan ... aku ckp...kalau aku masuk kanan fore sure kena tepi..ni kena belah blakang..dah mmg confirm die salah!! Ann dtg dari tpt keje..(kesian abg)..amek aku..then bawak budak mie wakil dr workshop tu ambik documen kat umah..then kiteorg p amek Aisy....aku dah tade mood sepanjang kena tu sampai la skang ni.. apa2 pun nak buat cemana dah nak kene..btol kata harmeet..Patutnya ko bersyukur yg kite sume tak de apa2...kete boleh baiki..nasib baik dpt kwn2 yg baik dan best mcm korang!!(thanks to all yg call, miss call,call tak dpt.keprihatinan korang Allah sahaja yg dapat membalasnya..)
Teksi hampeh yg langgar kete akuh
Walaupun aku tak suke uncle ni..aku letak jugak gambar die..sila focus kepada teksinya sahaja
Owh vitaraku...
No comment...


Tengok la laju tak laju teksi ni..sampai kete die dah tak leh jalan...pesanan untuk u all...kite kalau eksiden dengan kereta2 perdagangan, cthnye teksi, ambulan, kereta kerajaan, kene claim ncb sendiri..sebab mengikut law..kalau kite nak claim insurance diorang..kite kena fight melalui lawyer sendiri...hampeh kan..sama gaks mcm kalau motor langgar kite...insurance kite yg kene cover dia... pelik eh??kalau tak eksiden ari ni..sampai sudah aku tatau pun...


bumper damage