Sunday, November 22, 2009

:: Dari S.Alam ke Puchong ::

Tujuan utama dok kehulu kehilir ke pasaraya-pasaraya ni sume bukannya apa...Ann la...tetibe tukang jadi collector plaks utk budak dept die yg baru dpt baby..kire tukang bli adiah la....yg jadi tukang suggest nye aku la...Memula pegi Tesco S.Alam...sampai kat area baby...boley dia sound plaks...hamper mahal2 sikit tak de ker ek......adoii..tak pueh hati...ajak aku p IOI plaks...aaaa layannnn...nasib la jumpe yg die bekenan...Dan-dan lepas beli tu jugak p anto kat umah kwn dia..(dekat je area situ)...aku dah jampi2 sikit supaya die tak nampak IOI dalam masa 2 bulan..jadi die tatau la reger hemper tu kekekek...
Kat IOI sempat lagi men game..
Dok dlm troli kat Tesco... Abis satu row beskal ni Aisy try naik....
Yg ni seems ok la...tp lepak dlu ah....
Sibuk nak tolak troli...

:: Pagi Sabtu yg sangat cerah ::

Pagi sabtu aritu...Aisy bgn awal dan kalau dah bangun awai tu..sila lah mandi awal..:D Bukannye apa.. malam sebelumnya papa dia ckp ..Aisy esok kite mkn kat kedai mamak ek...kemain suke nye die...Memandangkan cuaca baik...dan ibarat stahun skali p sarap kat kedai ... Aku pun OK kan je ler...Lepas mkn kiteorg p basuh kete (rutin mingguan) then bawak Aisy p jenjalan...
Masa balek dia dok blakang ngan aku...
Kelaka ah budak kecik tu dok blakang cam tu
Banyak nye gamba dia??
Ish Aisy ni..cam naik vespa lagaknya kekeke
Hambek nko...sekali sarap...telo sparuh masak...Aisy suke gaks..
Fine..muke waktu pagi...buruks!!
Tengok Aisy mkn dah dekat sparuh...aku bese ah..pagi2 ni tekak aku tak leh nak masok sgt mamak nye food hehehe...(Eksyen siot!!)
Ni apa ni eh?? roti sadin rasanya...bukan aku yg order..tanye dia..tanya dia..(sambil tunjuk2 kat Ann)

:: Aisy's Best Shot ::

Tru his papa's phone...Gamba henpon aku lagi lawa ek?? hihihi...
Pic No 1
Pic No 2
Pic No 3
Pic No 4

:: Beskal ::

video

Masa ni kiteorg jenjalan kat Tesco S.Alam then bila lalu kat seksyen basikal ni..saja lah soh Aisy naik...Suprisingly dia pandai lah kayuh eventho kaki tak brapa sampai...hiks...walaupun dia ngamok la jugak nak soh beli tp aku dah ckp leklok ngan dia.."Aisy..tunggu besa sikit lagi ek..rugi beli beskal kecik..nanti ibu bli mountain bike paling beso tu Aisy bleh pakai sampai skolah menengah"...ERK...?? Aisy pun ckp...ok..sambil terpinga pinga.."Apalah ibu aku merapek ni??" hehehe

Saturday, November 21, 2009

:: Aisy and his new backhoe ::

Kan aku dah ckp aku dah banned McD kan? apa nak buat anak aku nak mkn bubo McD bila lalu kat urup M beso tu..hampeh sungguh..esok aku nak p cantas la tanda McD kat P.Perdana hehehe...So...kiteorg mmg p McD ...tp beli bubo kecik je...Walaupun Aisy dah meraung tahap gaban..nak mainan nak mainan....Aku pujuk la dia..ok kite bli bubo je kat sini ok..then kite p bli mainan kat kedai depan tu ok?? Aisy pun ok je...then...Ann pandai2 pulak sebut pasal bli happymeal tayah mintak Air la bla bla.....Si Aisy laju je ckp...ibu aisy nak air milo kat McD...Aku ckp..Aisy...kite bli kat kedai mamak je ok...kedai mamak...milo 3 inggit bleh dpt 3 gelas...hihihi..die pecaya..siap sound aku balek..ok ibu..kite beli milo kat kedai mamak je k...
Aish mcm orang jakun kat kedai mainan tu..sume cam amik letak amik letak...last2 bajak beso ni jugak yg berkenan di hati..sabo je la anakku...
Balik umah je..die cabut tayar..pasang balek..cabut komponen2 apa ntah lagi..pasang balek...Ann ckp die nak jadi Engineer beso sok..aku ckp Engineer Lotus takpe..jangan Engineer Proton oops!! :D
Sambil membelek2 buku Cosway aku...sambil order mainan die tru katalog..blaja ngan sapa ntah...sesedap rasa je...bu..Aisy nak beli ni ni ni...tangan tunjuk2 gamba menan dia dlm tu...hadoiiiii....Aku dah la sedang mengumpul aku nye point utk tukar ngan microwave panasonic...tak kosa la aku nak bli pakai cash..tuko je senang...tp blom cukup point lagi plaks..skek lagi caiiyookkk mimie...
Dan seperti biasanya..Aisy akan tertdo sambil memeluk mainan barunya.....

Friday, November 20, 2009

:: Self Treat : Optical items ::

Akhirnya dah abeh la entitlement optical aku utk thn ni....Walau apapun thn lepas jugak yg best..ye la combined ngan thn 2007 punye..tak ke tebeliak biji mata nak abehkan entitlement p bli spek..siap buatkan utk Ann skali..Nasib Aisy tak pakai cermin mata..kalau tak mau aku buatkan die skali kekeke...
Tak sabonye nak pakai...
Nampak tak nampak tak?? ade tinted warna purple...aku maleh nak buat transition coz tak minat sgt...
Tak sabo nye nak pakai... :D
Good bye my Guess...Ade sapa2 nak bli frame aku dop ? dlu mahai tuh!!! Frame dia siap ade diamond...hambek...agak2 gaji dah paras2 idung leh ah aku g gadai belian tu ataupun sistem barter ngan kedai mamak jual beras...
Nice!! Hancur harapan nak bli sunglass baru tahun ini...thn depan ah...syhhhh

:: Aisy dah ade umah sendiri ::

Kejadian ni berlaku mlm smalam. Kiteorg bawak Aisy p klinik and doc dah sahkan Aisy kembong..risau gaks mkn apa tanak..tp sampai klinik ni elok plaks kesana kemari..buat mcm umah sendiri... die dok kuar masuk umah tu..sambil tutup bukak tingkap...Aaa suke ati la..aku nye migrain pun tengah recover ni...tak larat nak layan..
Tengah main ngan papa dia..
Cak!!
Jengok ke luar kot2 ade org dtg umah dia..

:: Membantu hewan yg dalam kesusahan ::

Last Sunday kiteorg pegi Shah Alam untuk aktiviti mingguan Aisy - tengok Go Cart dan seperti biasalah jugak kene p lawat Zoo yang tak diwartakan ni. Selalu tu dtg sume monyet2 ni buat bodo je...(dah kenyang lah ) tp aritu sume mcm kelaparan sgt...asal kete berenti je sume datang tadah tangan. Aisy dah sibuk dah "bu kesian kan..." ha ye la ye la...jom la p cari pisang....hilang nak cari pisang yg dpt goreng pisang..blasah je ler...Aku saja la beli keropok leko utk aku makan...Si Aisy dah xcited ni baling2 makan...sampai abeh g.pisang...die sambung plaks baling aku nye kopok...lantak...Biarlah dah rezeki monyet2 tu...tempat dorang dah kene teroka...kesian kan??
Ni kategori monyet remaje la kot...sambil huha huha sempat amek makanan yang Aisy bagi..
Risau aku monyet ni..takut terpa kat tingkap je..nasib baik tak
Tekun mengutip g.pisang dan kopok yg Aisy baling tru his window hehe
Huih kusyuk btol yg ni..Aku rasa dia baru dpt baby..tu yg lapa sesangat tu...muka die je la tunggu kat tpi kete..monyet lain mmg tade can ah!!

Thursday, November 19, 2009

:: Aku migrain ::

Hari ni boley aku kene migrain di kala kol 10 pagi kat ofis..ni tahap2 sakek kepala gile baban..sampai aku kene balik umah gaks..bawak kete mcm kan naik kete f1 dah...tangan menggigil..balek2 mkn ubat then tdo....aku mkn ubat migrain je..konon2 blagak ah tanak mkn pain killer....tp tatahan gaks..aku mkn pain killer..trus tdo..sedo2 dah kol 2... tak larat bangun..nak angkat tgn pun tak larat..kol 4 cam tu dah ok sikit..aku p klinik....aku bukan apa bab tgn menggigil tu aku ingat aku kene pakinson je dah...doc ckp " hish awak nih!! pakinson tu penyakit org tue lah!!" ..pehtu die start terangkan pasal saraf pulak..aku masok telinge kanan kuar telinge kiri je...yg pastinye migrain aku agak teruk gaks today...doc siap marah aku drive balek dr ofis sorang2..doc ckp silap2 masa migrain leh blank kejap..membahayakan nyawa kalau tengah drive....ooo ye ke? aku baru tau....

:: Sedar tak sedar ::

Dah lama gile aku tak bayar bil air...rindu pun ade...apa-apa pun bersyukur sangat..ye la sekurang2nya boleh la duit utk bil air tu digunakan utk isi minyak ngan bayar tol badigol tu .. ..Aku siap bayar lebih pulak lagi kat bil air yg terakhir aritu..so kalau kerajaan negeri nak amek buat bagi kat org miskin pun aku halalkan je...ala 7 hengget je pun... :D Harap2 kalau menang lagi buat rebet bil letrik pulak...psst...ade org sound kiteorg "nkorang untung la air free!!" well.. apo nak dikato laie'.. :) paham2 sendiri la yo~

Wednesday, November 18, 2009

:: Aku marah Hoke !!::

Maybank ari ni aku rasa makan sumpah seranah org je...Nko nak preventing mentenen kejadahnya di waktu tengahari buta cenggini..hari keje plaks tu..mmg saja mengundang kemarahan org je..aku pulak dah la kad umah aku dah kene block ni..so apa2 pun sebelum aku tdow kat luar taman aku mlm ni aku nak kene transfer mentenen fees jugak.....kalau by 2 pm ni tak boleh access maybank2u lagi mmg aku tuleh surat kat bank negara .. hambek nko...wakakak
Anyway aku dah call dah dah customer service maybank before aku kuar lunch tadi..sebab aku ingat kalau maybank2u tak leh pakai takpe la..aku nak p ATM je kuar duit then balek umah bayar jap kan..nasib "BAIK" la aku call dlu .. minah tu siap bleh ckp...erm semua tak leh pakai cik...atm maybank 2u..urusan online kat semua cwangan terganggu..pergh! berbulu je aku dengo ... ok..aku cool sat..aku ckp..bila agaknya boleh ok semula?? die ckp " cik boleh call kita dari masa ke semasa utk follow up... hampeh!!!
%#%^#&^*%*%&* hampeh !! (3 kali)

:: Countdown to my Birthday!! ::

Aku dapat bayangkan yg hari tu nanti mesti tak best!! Well.. can we run somewhere ..holiday perhaps??? please......tp mungkin 3&4 family belah ann akan berkampung kat sini until holiday school ends... well...dpt bayangkan tak??? hehe ...what a beautiful nightmare...

Saturday, November 14, 2009

:: Satu pagi kat Macy Warehouse Sale ::

Ha mcm entry tak sabo aku sebelum ni..akhirnya sampai la aku ke MACY kat Serdang ni. Actuallynye mlm smalam kwn2 Ann dari Klang dtg umah..borak2 sedar2 jam kol 12 lebey...diorg balik je..aku dah tak leh tdow...alih2 kol 1 lebeh baru tdo...Tapi disebabkan dah teruja sangat nak p MACY...pepagi morning lagi aku dah bangun..semangat nak p MACY..Caranye tu..mcmkan nko tu nak p keje hohoho...Pegi umah Arina sat amek dia...kuar dari Puchong terus p umah Reen pulak..Hamboi2 si Reen pun kol 8 dah siap mandi mande dah..tak sabo nak p kekeke...dia dah aimed sofa dah ;)...Aku..?? dalam kepala nak cari curtain , complete set utk blek tdo.. :d yg kat bawah tu...takpe la..pakai je la lagi 5 tahun :D Lagipun nkorang yg penah dtg umah aku bukannye ingat dah langsir aku rupe cenggana kan? hihi... Kiteorg sampai sana around 10 cam tu...tengok2 parking dah nak full dah... agaknye ade org tdo kat parking dari mlm smalam kot ..Layannnnnnnnnn
Jauhnye nak jalannnnn....
Carpet yg best...apsal aku kemaruk sgt warne merah??
Aku cam tak pecaya reger ready made curtain 2 panel ni reger die doplo lebey je...pergh!! diorg juai kat Isetan RM79++
Barang-barang yg diborong oleh aku , Arina ngan Reen...
Curtain ni aku suke sangat...nam puloh utk tingkap 2 panel..kain mmg best gile..aku rasa kat jelita Nilai pun tak dapek nam puloh....nko balek tinggai pasang je ... mmg kewl habis!!
Ni pulak karpet.....mmg tak dpt reger cenggini even kat Nilai...(aku tau sgt la Bangla2 kat Nilai tu kedekut sikit nak turun reger kapet diorg sebab tu aku tak pernah berjaya beli karpet lagi kat Nilai ....cukuplah sekali :D)
Shoe rack ni aku mmg bekenan...cuma kaler nye tu je la...Kalau itam tadi confirm amek...before balek..aku gatai mulut tanye budak MACY tu...die ckp..kalau akak nak murah esok akak dtg....Tengah-tengah angkut barang kat kete...Arina ckp " dah sold out dah me nko punye shoe rack tu"
I laik...tp aku dah ade katil...As i said...aku suke warne cenggini skang...
Aku dah amek ni tadi....tapi aku letak balek pasal aku dah amek blind yg lagi murah...
Lampu ni aku bekenan gile...Tapi sebab purse kurus tak yah lah...lepak dlu...aku dtg lagi tahun depan Insyaallah...hihi
Sofa ni pun aku bekenan...tp material die sangatlah kena dengan regernyer..hihi...lupakan je lah...sila amek gambar sahaja...:D
Kawan aku jadi model dlm ini gambar...Towel die pun murah..so kiteorg sume dah ade towel baru sorang satu..towel raya ..boleyy gitu??
Ni bhgn katil2 n tilam tadi..tilam pun murah2..brand Dreamland..Unless nko bawak lori sendiri...caj penghantaran adalah 80 hengget...Memang berbaloi2 aku dtg...Ann pulak sikit2 sms "beli ler..beli ler"... ingat cop duit ke hehehe..kalau aku keje cop duit best gaks..aku cop duit utk diri aku banyak2 sikit...Tapi tu lah...kalau tak beli pun...nanti kene beli gaks...kat tpt lain yg lagi mahal dan tade kualiti ... So disebabkan itu aku gagahkan diri dtg gaks beli kat sini..."Hai...Kena mintak tolong kat HSBC lagi..

:: Owh Macy sila tunggu sayerr ::

Esok..aku nak pegi MACY kat area Balakong kejap...Aku dah tensen ngan langsir hampeh kat blek aku ni..recycle dari umah lama uhuk2...pehtu kene clip pulak tu....harap2 esok ade la langsir murah2 kat sana...Kee mesej aku kat FB tadi " Tak abeh2 ngan Macy .. stock lama la..pegi pun nyesal"..aku pedulik hapa dengan stok lama..janji bukan pakai kat umah cik minah sebelum ni pehtu jual kat situ...yg pastinye langsir tu nanti kuar dari plastik kat dalam stor sebab tak abeh...baru, tade org pakai lagi...hiks...Excitednyer...Aku dah janji ngan Arina ngan Reen esok... kol 10 pagi kena sampai kat Macy hehehe....Okehlah aku tdo dlu....esok kang tade tenaga nak berebut ngan org ramai ...erk..??

Friday, November 13, 2009

:: Hari ni ::

Aku jumpe Ani...lunch ngan Ani kat SME lagi...dan buat kesekian kalinye...aku nampak lagi muka "nko" kat situ... adoiii.. tade muka lain ke aku nak nampak ek??? nko yg aku maksudkan ialah "ikan" wakakakka

Wednesday, November 11, 2009

:: Anniversary ::

Esok anniversary ke 4... any suggestion??

Monday, November 9, 2009

:: Komplen ::

Aku ceta pengalaman aku secare ringkas nye je la;

1. Kisah MyKid Aisy @ CIMB
Dlu penah tejadi aku p cimb cyberjaya nak bukak SSPN Aisy..sampai kaunter aku hulur la sume..mykid Aisy, form etc. Minah yg jaga kaunter tu dah la begayut time tu..die leh capai aku nye form tu then kad tu jatuh kat belakang pc die...(aku mmg perasan) tp die yg tak perasan...selesai urusan aku mintak la mykid tu...die ckp aku takde bagi...aku bengkek la..maleh nak ckp banyak...aku terus p balai polis buat report... and balek ofis aku tulis surat ceta kronologi kejadian..anto kat mgr cimb cyberjaya masa tu (mgr lama).., cimb head office, cc kat bank negara (padahal tak anto pun)..then..2 ari lepas tu..elok je mgr cimb call aku ckp dah jumpe mykid Aisy kat blakang pc minah tu..die ckp minah tu tak mengaku...then siap tanye ble aku free...die sendiri akan dtg anto mykid tu..n appologize... pergh... lepas kejadian tu..agak senang jugak berurusan dengan branch cyberjaya pasal smua kat bank tu dah tau kesah aku ngan mykid aku.

2. Kisah P1 Wimax
Last week aku nye service agak slow gile...Aku mmg bengang tahap gaban..tau la diorg dok iklan potong kat tv sume...tp hallu..sila sedar kemampuan dlu..existing customer sila jaga..Before aku call technical asst diorg mlm tu..(terang2 tuleh bleh call sampai kol 11 utk bantuan). Aku pun dalam kol 8 tu call la diorg..dahla call dekat 5 minit...duit aku lebur 4 hengget cam tu je...dok dengar lagu2 bodoh diorg tu..tade sapa pick up...last2 aku email complaint aku kat web diorg. bagitau sume yg aku tak puas hati...%#%^#%^#*#&^@&$@%.. then bum!! semalam...aku dpt email dr p1...tanye utk folow up case...kewl!! now..aku nye p1 dah ok balek smule!! laju gilllerrr....

3. Workshop hampeh
Ni kesah aku nye ekzos la dlu tu..bla call manjang tak sampai lagi tak sampai lagi..sudahnya aku call mgr die sendiri..komplen ...dan2 esoknye staff die call aku cek dah siap....hampeh!!
Seeeeeeeeeee......kdg2 org kat bawah ni je yg lebih...kan kan??

:: Mc Donald...Bye Bye Forever ::

Ade sapa2 keje McDonald kat sini tak?? Aku bengkek je ngan McD ni sebenonyer...dalam erti kata lain..aku menyampah gile kat semua McD di dunia....(tp Aisy bukan boley tengok urup M ... asal nampak M je...ibu..nak bubur mekdi...padahal nak mainan .. hampeh)
Kisahnya semalam aku p McD somewhere kat Puchong. si Aisy dah gedix2 nak happymeal dia...Memandangkan Ann yang bawak kete..die la yg order..(untuk makluman, drive tru yer)..Perbualan kiteorg telahpun dirakam..cewahhh

McD : Selamat ptg
Ann : Saya nak order happy meal ye
McD : Ok nak air apa yer?
Ann : Air tak nak...
McD : Tak bleh encik. kena ambik air pasal tu dah masuk dlm pekej die..
(Aku dah mula menyirap time ni-teringat ingat sebelum ni penah order air milo satu RM3.50-Demit!!)
Aku pun cuit2 Ann..ckp je tanak...
Ann : dengan muka maleh nak kecoh die pun ckp..."ok la kalau cam tu amek Milo..."
(cantek je kuar kat papan komputer die tu.. total RM 9 hengget lebih...Bengkek je aku tengok)

Sampai je kat kaunter nak bayar tu..aku sound minah tu..dik..pasal pe plaks kene amek air jugak...die slumber je jawap..tak leh kak air mmg dalam pekej die...ok fine..kalau aku ckp tanak air tu kan..boley tak nko bagi je pekej air apa yg nko ade je...(maksud aku yg reger die dah temasuk dlm so called pekej die tu tadi?) kalau air longkang pun air longkang lah kan...pedulik hapa aku janji aku tak kene bayar RM3.50 utk air milo kecik...(mmg menyirap sampai ke hari ni ni..) Aku pun ckp..tadi u kata air dah masuk dlm pekej..so bagi je la air yg ade.. budak tu jawap balek..tak kak kadang2 ade customer nak air ribena....Aku jawap so???? ni dah kire menipu ni dik..daripada arga hepimeal 5 hengget leh jadi 9 hengget plaks....(muka budak tu pun dah merah...kalau tade kete kat blakang mau aku soh die panggil manager die..brainwash sikit...ingat dlu aku tade blajar business ethics ke?? aku tau ah advertising n business ethics ni .... Hishhh Aku still tak puas hati sampai skang......

Owh ya...macam aku penah ckp kat entry aku..kadang2 kite kena buat something utk menyedarkan org lain...supaya bertindak lebih proaktif (guna lagi pekataan ni)..banyak pengalaman aku dah pasal tak puas hati ngan service yg tak sepadan dengan nilai yg dibayar ni..Dan jangan takut utk jadi lebih tegas sebab kite akan dapat hasil yg memuaskan di akhirnya...nanti aku ceta pasal pengalaman aku tulis2 surat komplen ni.. :D

:: Gilerrr dasatt ::

Pergh.....dasat eh jiran2 aku masok tv..:D tp nkorang tayah cari muka aku pasal aku tak de dalam ini cerita.....Kes retak2 yg major ni bukan area umah aku.. (Bali)...kebanyakkan yg tu kawasan Rhu...Walau apa pun simpati gaks kat jiran2 aku .. ye lah dah satu gate...sebenarnya bagus kalau proaktif cam ni..sebab kejap je kang developer mula la buat itu buat ini..ye ah tanak sales diorg terus jatuh....kesian aku tengok Mr Sia- jiran depan umah (mgr Project kat Nusaputra)...dah tengah mlm pun lom balek lagi...mesti diorg tengah buat miting tergempar tu..wakakka...Bravos to temp chairman utk presiden penduduk Nusaputra-Mr James dan org kuat..Iskandar...(Is)